گی دولیل

گی دولیل، کتاب کمیک، شنژن، یانگون، سفر به سرزمین مقدس، فلسطین، سفرنامه مصور، guy delisle، نشر اطراف، پیونگ یانگگی دولیل (Guy Delisle)، نویسنده، انیماتور و کارتونیست، متولد سال ۱۹۶۶ در شهر کبک کاناداست. با وجود این که تصویرساز برجسته‌ای است و در شرکت‌های بزرگی کار کرده ولی بیشتر از همه به خاطر سفرنامه‌هایش شناخته می‌شود؛ آثار تحسین‌شده‌ای که از شناخته‌شده‌ترین آثار مصور به شمار می‌روند. دولیل سفرهایش را چنان صادقانه و پرجزيیات روایت می‌کند که مخاطب احساس می‌کند نیازی ندارد برای آشنایی با یک کشور سراغ کتاب‌های راهنمای سفر بروید. او شوخ‌طبع و دقیق است و با صداقتی صمیمانه و بدون هیچ ملاحظه‌ای تمامی جنبه‌های خوب و بد کشوری را که از آن دیدن می‌کند به تصور می‌کشد.

گی دولیل ده سال کار انیمیشن کرده و همین موضوع او را به سمت طراحی کمیک کشانده. از اواخر دهۀ 1990 بود که سفرهایش را آغاز کرد. سفرهای اولش بیشتر برای کار و شرکت در پروژه‌های بین‌المللی بود. عموما هم به کشورهای مهجور و غریب می‌رفت. از آن‌جایی که همسرش از اعضای پزشکان بدون مرز بود، گاهی به خاطر مأموریت‌های او راهی کشورهای جنگ‌زده و فقیر می‌شد. دولیل در اوقات فراغت و بیکاری در سطح شهر پرسه می‌زد. و همین هم جرقه‌ای شد تا مشاهدتش از این شهرها را در قالب داستان‌های مصور روایت کند. سفرهای او خیلی وقت‌ها ملال‌آور و گاهی حتی تلخ می‌شد، اما او سعی می‌کرد در مشاهداتش بی‌طرف باشد و بیشتر با نگاه وسواس‌گونه‌اش از حقیقتی که پشت اتفاقات به‌ظاهر ملال‌آور روزمره هست، پرده بردارد. در شهرها گشت می‌زد، با آدم‌ها ارتباط برقرار می‌کرد و سعی داشت تا جایی که می‌شود توریستی رفتار نکند و پیچیدگی‌های شهر و کشوری را که مدتی در آن زندگی می‌کند به تصویر بکشد.

مصاحبۀ گی دولیل در مورد آثارش را می‌توانید در این‌جا بخوانید.

کتاب‌های گی دولیل

دولیل بیشتر از بیست کتاب مصور منتشر کرده که از میان آن‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • بازرس مورونی، 2001-2004
  • آلین و دیگر داستان‌ها، 2006
  • لوئی در ساحل، 2008
  • آلبر و دیگر داستان‌ها، 2009
  • راهنمای کاربردی برای والدین بی‌خیال، 2013
  • راهنمای والدین تنبل، 2019
  • تابستان‌های کارخانه، 2021

او برندۀ جوایز زیادی شده که جایزۀ Angoulême از مهم‌ترین آن‌ها بوده است. چند بار هم نامزد جایزۀ داگ رایت شده است.

کتاب‌های گی دولیل در نشر اطراف

نشر اطراف چهار سفرنامۀ مصور مشهور دولیل را با ترجمۀ عاطفه احمدی به انتشار رسانده است:

کتاب پیونگ‌یانگ؛ سفری به کرۀ شمالی

پیونگ یانگ سفری به کره شمالی سفرنامه گی دولیل عاطفه احمدی انتشارات اطراف سفرنامه مصور روایت مصور کمیک بزرگسالدولیل در سال ۲۰۰۱ اجازه پیدا می‌کند به کرۀ شمالی و شهر پیونگ یانگ سفر کند. او در مدت اقامت دو ماهه‌اش که برای کار در یک شرکت انیمیشن‌سازی بود، مشاهداتش از فرهنگ آن‌جا و زندگی معدود کره‌ای‌هایی که با آن‌ها برخورد داشت را با لحن طنزآمیز خاص خودش روایت می‌کند. نتیجۀ به کتاب پیونگ یانگ تبدیل می‌شود که یکی از معروف‌ترین سفرنامه‌های مصور دهه‌های اخیر است. روایتی از کشوری که انگار همۀ مردمانش با نجوا با هم حرف می‌زنند و حواس‌شان هست که خارجی‌ها چیزی بیشتر از آنچه باید را نبینند.

کتاب یانگون؛ سفری به برمه

یانگون سفری به برمه روایت مصور سفرنامه گی دولیل عاطفه احمدی نشر اطراف سفرنامه گی دولیل عاطفه احمدی نشر اطراف سفرنامه مصور روایت مصور کمیک بزرگسالدر کتاب یانگون گی دولیل روایت زمانی را می‌گوید که به همراه همسر و پسر کوچکش در برمه بودند. او در مدت یک سال اقامت در این کشور در غیاب همسرش -که برای انجام کارهای سازمان پزشکان بدون مرز به نقاط مختلف می‌رود- با کالسکۀ پسرش در خیابان‌های یانگون، پایتخت برمه، راه می‌رود و مشاهدات روزمره‌اش را با لحن طنزآمیز خاصش روایت می‌کند. او از جنبه‌های متفاوت، عجیب یا آشنای اتفاقات در کشوری می‌گوید که به‌جز آنچه هرازگاهی در اخبار می‌شنویم، آشنایی چندانی با جزییات سبک زندگی مردمانش نداریم.

کتاب شنژن؛ سفری به چین

شنژن سفری به چین سفرنامه گی دولیل عاطفه احمدی نشر اطراف سفرنامه مصور روایت مصور کمیک بزرگسالسال ۱۹۹۷ این کارتونیست برای کار به شهر شنژنِ چین می‌رود. این کتاب ماجرای سه ماه اقامت او در شهری‌ست که منطقۀ ویژۀ اقتصادی به حساب می‌آید، با حصاری الکتریکی و نگهبان‌های مسلح از بقیۀ کشور جدا شده و آدم‌های کمی در آن انگلیسی بلدند. در این سفرنامۀ مصور معروف، گی دولیل زندگی کسالت‌بار هر روزه‌اش، سختی‌هایی که مانع زبانی ایجاد می‌کند و تفاوت‌ها و شباهت‌های فرهنگی میان شرق و غرب را با طنز همیشگی و تصویرسازی‌های خاصش روایت می‌کند.

کتاب سرزمین مقدس؛ سفری به فلسطین

گی دولیل عاطفه احمدی سفرنامه مصور ادبیات مستند نشر اطراف اشرفی فلسطین سرزمین مقدس دولیل یک سال همراه همسر و فرزندانش در فلسطین می‌ماند و دیده‌ها و شنیده‌هایش در این مدت را در کتاب سرزمین مقدس به تصویر می‌کشد. او در این سفرنامۀ مصور مثل سفرنامه‌های دیگرش، در پی ارائۀ تفسیر و توضیحی جامع دربارۀ شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور میزبانش نیست. روایت‌ او فقط گزارشی دقیق و پرجزئیات از مشاهدات شخصی دربارۀ زندگی روزمره درون جامعۀ ملتهب فلسطین است که رسانه‌ها معمولاً به آن نمی‌پردازند.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *