گی دولیل

گی دولیل سفرنامه مصور انتشارات اطرافگی دولیل متولد سال ۱۹۶۶ در شهر کبک کاناداست. انیماتور و کارتونیستی که سفرنامه‌های تحسین‌شده‌اش (پیونگ‌یانگ، سرزمین مقدس، یانگون و شنژن) از برجسته‌ترین آثار ژانر ناداستان تصویری‌اند. دولیل سفرهایش را چنان صادقانه و پرجزيیات روایت می‌کند که دیگر دلتان نمی‌خواهد برای آشنایی با یک کشور سراغ کتاب‌های راهنمای سفر بروید. شوخ‌طبع و دقیق است و با صداقتی صمیمانه و بدون هیچ ملاحظه‌ای تمامی جنبه‌های خوب و بد کشوری را که از آن دیدن می‌کند بهمان نشان می‌دهد. دولیل ده سال کار انیمیشن کرده و همین موضوع او را به سمت طراحی کمیک کشانده (که ما را هم بی‌نصیب نمی‌گذارد و همیشه در کتاب‌هایش نکته‌هایی درباره‌ی طراحی حرکت و انیمیشن بهمان یاد می‌دهد). در آغاز روایت‌هایش همیشه یک خارجیِ سردرگم است، خارجی‌ای که دست بر قضا و بدون انتخاب شخصی، برای سفری کاری گذارش به کشوری کم‌تر‌شناخته‌شده می‌افتد، اما خب آدم شوخ‌وشنگی‌ست که تمام هم‌وغمش دوری از ملال است و به‌مرور با جا افتادن و آشنایی بیشتر با نگاه وسواس‌گونه‌اش از حقیقتی که پشت اتفاقات به‌ظاهر ملال آور روزمره هست، پرده بر می‌دارد. در شهرها گشت می‌زند، با آدم‌ها ارتباط برقرار می‌کند و سعی می‌کند تا جایی که می‌شود توریستی رفتار نکند و پیچیدگی‌های شهر و کشوری را که مدتی در آن زندگی می‌کند به تصویر بکشد. به بیان خودش بزرگ‌ترین چالش سفرنامه‌نویسی این است که بدانی چطور موجز حرف بزنی و توضیحات اضافه ندهی و کمیک این کار را راحت‌تر می‌کند، می‌توانی تاریخ یک مکان را در سه صفحه تعریف کنی. مدعی‌ست هیچ چیزی را از خودش در نمی‌آورد و داستان‌پردازی نمی‌کند، همه‌چیز مستند است و او فقط مثل یک تدوین‌گر بخش‌های حوصله‌سربرش را بیرون می‌آورد.

از گی دولیل تا کنون کتاب‌های زیر در نشر اطراف منتشر شده و آثار دیگر این هنرمند نیز به‌زودی منتشر می‌شود:

شنژن و یانگون و پیونگ یانگ

پیونگ‌یانگ؛ سفری به کره‌ی شمالی

سال ۲۰۰۱ «گی دولیل» کارتونیست شناخته‌شده‌ی کانادایی اجازه پیدا می‌کند به کره‌ی شمالی سفر کند. دولیل در مدت اقامت دوماهه برای کار در یک شرکت انیمیشن‌سازی در پیونگ‌یانگ، مشاهداتش از فرهنگ آن‌جا و زندگی معدود کره‌ای‌هایی را که با آن‌ها برخورد دارد، با لحن طنزآمیز خاص خودش روایت می‌کند. نتیجه‌ی این روایت به یکی از معروف‌ترین سفرنامه‌های مصور تبدیل میشود. روایتی از کشوری که انگار همه‌ی مردمانش با نجوا با هم حرف می‌زنند و حواس‌شان هست که خارجی‌ها چیزی بیشتر از آنچه باید را نبینند.

یانگون؛ سفری به برمه

«گی دولیل» به همراه همسر و پسر کوچکش به برمه سفر می‌کند. دولیل در مدت یک سال اقامت در این کشور در غیاب همسرش -که برای انجام کارهای سازمان پزشکان بدون مرز به نقاط مختلف می‌رود- با کالسکه‌ی پسرش در خیابان‌های یانگون، پایتخت برمه، راه می‌رود و مشاهدات روزمره‌اش را با لحن طنزآمیز خاصش روایت می‌کند. او از جنبه‌های متفاوت، عجیب یا آشنای اتفاقات در کشوری می‌گوید که به‌جز آنچه هرازگاهی در اخبار می‌شنویم، آشنایی چندانی با جزییات سبک زندگی مردمانش نداریم.

شنژن؛ سفری به چین

سال ۱۹۹۷ «گی دولیل» برای کار به شهر شنژنِ چین می‌رود. این کتاب ماجرای سه ماه اقامت او در شهری‌ست که منطقه‌ی ویژه‌ی اقتصادی به حساب می‌آید، با حصاری الکتریکی و نگهبان‌های مسلح از بقیه‌ی کشور جدا شده و آدم‌های کمی در آن انگلیسی بلدند. در این سفرنامه‌ی مصور معروف، دولیل زندگی کسالت‌بار هرروزه‌اش، سختی‌هایی که مانع زبانی ایجاد می‌کند و تفاوت‌ها و شباهت‌های فرهنگی میان شرق و غرب را با طنز همیشگی و تصویرسازی‌های خاصش روایت می‌کند.

سرزمین مقدس؛ سفری به فلسطین

گی دولیل، کارتونیست مشهور کانادایی، یک سال همراه همسر و فرزندانش در فلسطین زندگی کرده و دیده‌ها و شنیده‌هایش در این مدت را به تصویر کشیده است. دولیل در این کتاب مثل سفرنامه‌های دیگرش، در پی ارائه‌ی تفسیر و توضیحی جامع درباره‌ی شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور میزبانش نیست. روایت‌ مصور او فقط گزارشی دقیق و پرجزئیات از مشاهدات شخصی درباره‌ی زندگی روزمره درون جامعه‌ی ملتهب فلسطین است که رسانه‌ها معمولاً به آن نمی‌پردازند.

در این مطلب می‌توانید گفت‌وگویی با گی دولیل درباره‌ی سفرنامه‌های پرمخاطب خود و هنر قصه‌گویی عامیانه را بخوانید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *