محمد جباری، نویسنده، مترجم و روزنامهنگار، در سال ۱۳۶۰ در تهران به دنیا آمده است. او از دانشگاه علم و صنعت در رشتۀ مهندسی برق فارغالتحصیل شده است. جباری به خاطر علاقهاش به نویسندگی، خیلی زود و در سن بیست سالگی وارد مجلۀ سروش جوان و همکاریاش با این نشریه را آغاز کرد. او دو سال بعد دبیری بخش سینما و تلویزیون هفتهنامۀ همشهری جوان را بر عهده گرفت. جباری از سال ۸۶ تا ۹۰ جانشین سردبیر همشهری جوان و از سال ۹۰ تا شهریورماه سال ۹۷ سردبیر دوهفتهنامۀ دانستنیها بوده است.
محمد جباری در طول سال های اخیر بیشتری دبیری مجموعه کتابهای مصور یا دائرهالمعارفی را بر عهده داشت. حاصل همکاری او با نشر شهر مجموعۀ دوازدهجلدی «دانستنیها»، مجموعۀ دوجلدی «پیشتازان ایرانی»، مجموعۀ سهجلدی «دانشنامۀ دانستنیها» و مجموعۀ پنججلدی «فانتزی دانش» بود. او همینطور مجموعۀ دائرهالمعارف چهلجلدی «رازها» را با انتشارات علمی فرهنگی آماده و منتشر کرد. مدیریت تولید کتاب باغ کتاب تهران هم از جمله فعالیتهای مهم و تأثیرگذار جباری بوده است.
محمد جباری از سال ۹۶ همکاری خود را با نشر اطراف آغاز کرد و تا چند سال دبیر بخش کودک و نوجوان و مجموعۀ «روایت مصور» این نشر بود. مصاحبۀ روزنامۀ شهروند با او دربارۀ این مجموعه را میتوانید در اینجا بخوانید.
کتابهای محمد جباری در نشر اطراف
محمد جباری در مجموعۀ «روایت مصور» نشر اطراف، تا به حال کتابهایی در ژانرهای سفرنامه، روایت مستند و تاریخ تولید کرده است. همۀ آنها کتاب کمیک یا گرافیکی هستند و از مشهورترین و تحسینشدهترین آثار دنیا به شمار میروند.
چهار سفرنامۀ مصور مجموعۀ «روایت مصور» متعلق به گی دولیل، کارتونیست مشهور کانادیی هستند که عاطفه احمدی ترجمهشان را بر عهده داشته است:
کتاب پیونگیانگ؛ سفری به کرۀ شمالی
دولیل در سال ۲۰۰۱ اجازه پیدا میکند به کرۀ شمالی و شهر پیونگ یانگ سفر کند. او در مدت اقامت دو ماههاش که برای کار در یک شرکت انیمیشنسازی بود، مشاهداتش از فرهنگ آنجا و زندگی معدود کرهایهایی که با آنها برخورد داشت را با لحن طنزآمیز خاص خودش روایت میکند. نتیجۀ به کتاب پیونگ یانگ تبدیل میشود که یکی از معروفترین سفرنامههای مصور دهههای اخیر است. روایتی از کشوری که انگار همۀ مردمانش با نجوا با هم حرف میزنند و حواسشان هست که خارجیها چیزی بیشتر از آنچه باید را نبینند.
کتاب یانگون؛ سفری به برمه
در کتاب یانگون گی دولیل روایت زمانی را میگوید که به همراه همسر و پسر کوچکش در برمه بودند. او در مدت یک سال اقامت در این کشور در غیاب همسرش -که برای انجام کارهای سازمان پزشکان بدون مرز به نقاط مختلف میرود- با کالسکۀ پسرش در خیابانهای یانگون، پایتخت برمه، راه میرود و مشاهدات روزمرهاش را با لحن طنزآمیز خاصش روایت میکند. او از جنبههای متفاوت، عجیب یا آشنای اتفاقات در کشوری میگوید که بهجز آنچه هرازگاهی در اخبار میشنویم، آشنایی چندانی با جزییات سبک زندگی مردمانش نداریم.
کتاب شنژن؛ سفری به چین
سال ۱۹۹۷ این کارتونیست برای کار به شهر شنژنِ چین میرود. این کتاب ماجرای سه ماه اقامت او در شهریست که منطقۀ ویژۀ اقتصادی به حساب میآید، با حصاری الکتریکی و نگهبانهای مسلح از بقیۀ کشور جدا شده و آدمهای کمی در آن انگلیسی بلدند. در این سفرنامۀ مصور معروف، گی دولیل زندگی کسالتبار هر روزهاش، سختیهایی که مانع زبانی ایجاد میکند و تفاوتها و شباهتهای فرهنگی میان شرق و غرب را با طنز همیشگی و تصویرسازیهای خاصش روایت میکند.
کتاب سرزمین مقدس؛ سفری به فلسطین
دولیل یک سال همراه همسر و فرزندانش در فلسطین میماند و دیدهها و شنیدههایش در این مدت را در کتاب سرزمین مقدس به تصویر میکشد. او در این سفرنامۀ مصور مثل سفرنامههای دیگرش، در پی ارائۀ تفسیر و توضیحی جامع دربارۀ شرایط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور میزبانش نیست. روایت او فقط گزارشی دقیق و پرجزئیات از مشاهدات شخصی دربارۀ زندگی روزمره درون جامعۀ ملتهب فلسطین است که رسانهها معمولاً به آن نمیپردازند.
کتاب پیادهها
نشر اطراف در دستۀ روایت مستند، کتاب کمیک پیاده ها نوشتۀ جان لوییس و تصویرسازی نیت پاول منتشر کرده است. پیادهها روایت مصوری مبتنی بر ماجراهای واقعی است که از جنبش حقوق مدنی و مبارزات سیاهپوستان آمریکا برای آزادی و برابری سخن میگوید. داستان واقعی، مهیج و متفاوتی که از روزهای نخست شکلگیری این جنبش آغاز میشود و سرگذشت پرفراز و نشیب آن را جان لوییس که از رهبران آن بود، نقل میکند. تصویرسازی کمنظیر و هنرمندانهی نیت پاول تنشها و حالوهوای خاص آن سالها را به خوبی و دقیق منعکس میکند و الگوی تأثیرگذار و جذابی برای روایت رخدادهای تاریخی ارائه میدهد. این کتاب سالهاست که جای ثابتی در فهرستهای مختلف برترینها دارد و جوایز معتبر و متعددی را از آن خود کرده است. محمد جباری مترجم این کتاب بود.
کتاب روایت مصور داستان فوتبال جلد اول از مجموعۀ دو جلدی تاریخ مصور فوتبال است که معین فرخی آن را ترجمه کرده. دیوید اسکوایرز در این کتاب به شکلی خلاقانه و دوستداشتنی از ترکیب متن و کمیک برای روایت مهم ترین اتفاقات دنیای فوتبال استفاده کرده است. او نود پارۀ مختلف از تاریخ فوتبال، از دوران باستان تا به امروز، را انتخاب کرده و با زبان طنز مرورشان میکند. تازگی نگاه اسکوایرز و شوخیهای تیز و جاندارش با همۀ اتفاقات فوتبالی و پرداختن به حاشیههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این ورزش پرطرفدار، این کتاب را برای هر مخاطبی، چه فوتبالی و چه غیر فوتبالی، خواندنی کرده است.
کتاب روایت مصور داستان فوتبالیستها
اسکوایرز در کتاب روایت مصور داستان فوتبالیست ها، که جلد دوم تاریخ مصور فوتبال است، به سراغ زندگی مشاهیر فوتبال رفته و بخشی از زندگی حرفهایشان را روایت میکند. او در این کتاب دهها چهرۀ مطرح و تأثیرگذار تاریخ این ورزش را انتخاب کرده و دلیل اهمیتشان را میگوید. بعضی افراد مشهورند، مثل مارادونا، پله، جرج بست، توماس برولین. بعضی دیگر به دلیل شخصیت ویژهشان یا خدماتشان به فوتبال، ذکر شدند. بیشتر افراد هم به این دلیل انتخاب شدند که برای خود اسکوایرز جالب بودند و آنقدر پتانسیل داشتند که کمیکی از آنها کشیده شود. تصویرسازیهای جذاب و روایت طنز و گزندۀ او باعث شده کتاب به اثری خواندنی تبدیل شود. این کتاب را شیرین سادات صفوی و محمود حاج زمان ترجمه کردهاند.
مجموعۀ «بچههای اطراف جهان»
مجموعۀ «بچههای اطراف جهان» پنجرۀ کوچکی است برای دیدن و شنیدن قصههای واقعی دربارۀ بچههایی از کشورهای مختلف که قهرمانِ شهر یا خانوادۀ خودشان بودهاند. این قصهها میتواند الهامبخش بچهها باشد تا بیتفاوت نباشند و دنیای اطرافشان را کمی بهتر کنند.
شش کتاب این مجموعه عبارتاند از:
پسری که خانهی بیدود ساخت؛ (نوشتۀ الیزابت سانِبی، تصویرسازی ربکا گرین، ترجمۀ امین شیرپور)
پسری که با برگ موز فوتبال راه انداخت؛ (نوشتۀ کِیتی اسمیت میلوِی، تصویرسازی شِین دبلیو اِوِنز، ترجمۀ بتول فیروزان)
پسری که فیل را بزرگ کرد؛ (نوشتۀ مارگریت رورس، تصویرسازی پدرو کوو، ترجمۀ کیوان سررشته)
پسری که صدای خرسها شد؛ (نوشتۀ کارمن اُلیور، تصویرسازی کتی داکریل، ترجمۀ امین شیرپور)
دختری که باغ را سرسبز کرد؛ (نوشتۀ کِیتی اسمیت میلوِی، تصویرسازی سیلوی دِینیو، ترجمۀ الهام خشهچی)
دختری که مزرعه را نجات داد؛ (نوشتۀ جود ایزابلا، تصویرسازی سیمون شین، ترجمۀ لیدا هادی)
بدون دیدگاه