رویا پورآذر، استاد دانشگاه، نویسنده و مترجم، در سال ۱۳۴۳ در تهران متولد شده است. او در دو رشتۀ زبان و ادبیات انگلیسی و ادبیات نمایشی تحصیل کرده و دکترایش را از دانشگاه شهید بهشتی گرفته. دکتر پورآذر بیش از بیست سال است که به شکل حرفهای کار ترجمۀ انگلیسی را انجام میدهد و در این مدت با نشرهایی مثل نی و هرمس همکاری داشته. علاوه بر این او در دانشگاههای شهید بهشتی، الزهرا، هنر تهران و آزاد اسلامی هم تدریس کرده است.
رویا پورآذر از سال ۱۳۹۵ به عنوان دبیر ترجمه همکاری خود با نشر اطراف را شروع کرد. او در جایگاه دبیر، در شکلگیری و تولید مجموعههای روایی مختلف این نشر نقشی فعال داشته است؛ همچون مجموعههای «بیشتر از داستان» و «جستار روایی». او در کنار ترجمۀ چند کتاب برای اطراف، مقابلۀ بسیاری از کتابهای نظری نشر را هم عهدهدار بوده.
مصاحبۀ رادیو فرهنگ با رویا پورآذر دربارۀ کتاب «سواد روایت» را می توانید از اینجا گوش کنید. گفتوگوی برنامۀ «کتابباز» با او را هم میتوانید در این ویدئو ببینید.
کتابهای رویا پورآذر
- تخیل مکالمهای (جستارهایی دربارۀ رمان)، میخائیل باختین، نشر نی
- شکسپیر و کارناوال پس از باختین، رونالد نولز، نشر هرمس
- میمیرم برای دیدنت، کیت کلایس، نشرماهک
- سواد روایت، اچ پورتر ابوت، نشر اطراف
- کوچک و سخت، ریوکا گالچن، نشر اطراف
- ادبیات من، سدونی اسمیت و جولیا واتسون، نشر اطراف
کتابهای رویا پورآذر در نشر اطراف
کتاب سواد روایت
سواد روایت تلاشی است برای یافتن پاسخهای علمی و روشن به پرسشهای زیربنایی و مهمی مانند اینها: روایت چیست؟ به چه کار میآید؟ چهطور به زندگی و متنهایی که میخوانیم شکل میدهد؟ «سواد روایت» گامی است سنجیده و دقیق برای توضیح ساده و همه فهم مباحث مربوط به روایت و تکنیکهای روایی و تبیین مفاهیم زیربنایی حوزۀ روایت شناسی. نویسنده کتاب اچ پورتر ابوت، استاد بازنشستۀ گروه زبان انگلیسی دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سانتا باربارا است. رویا پورآذر با همکاری نیما م. اشرفی این کتاب را ترجمه کرده است.
کتاب ادبیات من
کتاب ادبیات من اثر پژوهشی جامعی دربارۀ ژانر خودزندگینامه و انواع مختلف روایت «خود» است. این کتاب تاریخچه، نظریهها، رویکردهای نقادانه به این ژانر، و انواع مختلف روایت «خود» در فرمها، سبکها و رسانههای گوناگون را بررسی میکند. سدونی اسمیت و جولیا واتسون در این کتاب علاوه بر معرفی شصت ژانر خودزندگینامهای، تفاوتها و تشابههای ژانرهای مهم این حوزه مثل خاطرهپردازی یا مموار، خودزندگینامهنویسی، تاریخ شفاهی و یادداشت روزانه را با اتوگرافیک، اعترافات، جستار شخصی و گروهنگاری بررسی می کنند و با استناد به آثار ادبی، سینمایی و هنری بیشمار هر یک را توضیح میدهند.
کتاب کوچک و سخت
کتاب کوچک و سخت مجموعهای گیرا و تأملانگیز از جستارها، خاطرهپردازیها و یادداشتهای کوتاه و بلند ریوکا گالچن دربارۀ ادبیات و مادریست. گالچن را از صاحبسبکترین نویسندگان آمریکایی معاصر میدانند که طنزی کمنظیر و نگاهی انتقادی به مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آمریکا دارد. این کتاب که بهظاهر مجموعهای از نوشتههای پراکندۀ زنی در ماههای نخست پس از زایمان است، مشاهدات دقیق، پرطعنه و گاه تأثرانگیز گالچن دربارۀ شیرینیها و تلخیهای تجربههای نویسندهای را در خود جای داده که از دنیای مأنوس قبلیاش کنده شده و همهچیز را از پشت لنز بچهداری نگاه میکند.
با عرض سلام و ادب خدمت خانم دکتر پورآذر
من دانشجوی دوره دکترای ادبیات فارسی هستم و چندین کتاب درباره روایتشناسی مطالعه کردم ولی اذعان میکنم که هیچ کدام از آنها به خوبی کتاب سواد روایت و به شیوایی ترجمه شما نبود.
وظیفه خود میدانستم و میدانم که مراتب تشکر و قدردانی خودم را نسبت به زحمتی که کشیدهاید اعلان کنم.
برقرار باشید
با آرزوی موفقیت و سلامتی و بهترینها برای شما
اشرفی