کتاب سواد روایت نوشتۀ اچ. پورتر ابوت تلاش دارد جدیدترین مباحث مربوط به روایت و تکنیکهای روایی را به شکلی روشن و همهفهم توضیح دهد و نقطۀ آغازی برای آشنایی با مفاهیم تخصصی حوزۀ روایت باشد. در این کتاب چکیدۀ جامعی از آخرین دستاوردهای روایتپژوهی در دانشگاههای جهان ارائه میشود و میکوشد پاسخی برای برخی از پرسشهای مهم بیابد؛ پرسشهایی همچون اینکه روایت چیست؟ چطور ساخته میشود؟ چه کاربردی دارد؟ بر ما چه تأثیری دارد؟ ما چه تأثیری بر روایت داریم؟ چطور به زندگی و متنهایی که در زندگی روزمره با آنها مواجهیم شکل میدهد؟ و نهایتاً چگونه با تغییر رسانه یا بافت فرهنگی تغییر میکند؟
اچ. پورتر ابوت برای توضیح مفاهیم پیچیدۀ کتاب سواد روایت مثالهای فراوانی از فیلمها، نمایشنامهها و داستانهای شناختهشده میآورد و پروندههای قضایی پیچیده و اتفاقهای جالب و جنجالی مباحث نظری را با زبانی ساده توضیح میدهد. به همین دلیل میتوان این کتاب را مرجعی مهم برای داستاننویسان، قصهدوستان، علاقهمندان به تمام حوزههای هنری (از ادبیات، سینما، تئاتر گرفته تا نقاشی) و رسانه دانست. همینطور آنهایی که دوست دارند با نقش روایت در حوزۀ سیاست، جامعهشناسی، حقوق، روزنامهنگاری و تاریخ هم آشنا شوند میتوانند از مباحث این راهنما بهره ببرند.
کتاب سواد روایت میکوشد هم به مباحث نظری و هم به موضوعات عمومیتر بپردازد و آنها را تشریح کند. در همین راستا اچ. پورتر ابوت از بحث تعریف روایت، اجزاء، ویژگیها و مرزهای آن شروع میکند و به مفاهیم بنیادینی مثل ارتباط روایت با زندگی، جهانشمولی روایت و ارتباط روایت و زمان میپردازد. او در ادامه وارد موضوعات تخصصیتر شده و اَبَرپیرنگهای فرهنگی، تفاوت بنمایه و مضمون و تفاوت سیَلان ذهن با تکگویی درونی را مورد بحث قرار میدهد. تفاوت داستان و ناداستان، تفاوت داستان و تاریخ، روایتپریشی و روایت در عرصۀ سیاست و حقوق هم از دیگر موضوعات این کتاب هستند.
کتاب سواد روایت در جایزۀ بهترین کتاب سال جمهوری اسلامیِ سال 1398 به عنوان یکی از آثار شاخص بخش نقد ادبی، مورد تقدیر قرار گرفت.
این اثر را رویا پورآذر و نیما م. اشرفی ترجمه کردهاند. مصاحبۀ رادیو فرهنگ با دکتر پورآذر دربارۀ کتاب را میتوانید در اینجا گوش کنید. همینطور میزگردی که با حضور این مترجم در خبرگزاری ایبنا برگزار شد را هم میتوانید در این صفحه بخوانید.
دربارۀ مجموعۀ روایت نظری
روایت نظری نشر اطراف مجموعه کتابهایی هستند که تلاش میکنند به مفاهیم زیربنایی و اساسی حوزۀ روایتشناسی بپردازند و مهمترین تئوریهایی که در این زمینه مطرح هستند را مرور کنند؛ مسائلی مثل اینکه روایت چیست و چه نقشی در زندگی و دنیا ایفا میکند. کتابهای این دسته هم تئوریک و دانشگاهی هستند و هم به حوزههای بینارشتهای و مشترک میپردازند. سواد روایت، روایت و کنش جمعی و روایت و روایتگری در سینما بخشی از کتابهایی هستند در قالب این مجموعه به چاپ رسیدهاند.
دربارۀ نویسندۀ کتاب سواد روایت
اچ. پورتر ابوت (متولد 1940) محقق و استاد زبان انگلیسی دانشگاه کالیفرنیا است. او دکترایش را از دانشگاه تورنتو گرفته و بیشتر به عنوان متخصص و پژوهشگر روایتشناسی شناخته میشود. رازهای واقعی دیگر کتاب منتشر شده از این مؤلف است.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.