سواد روایت

۳۹۸,۰۰۰ تومان

اچ. پورتر ابوت | رویا پورآذر | نیما م. اشرفی

کتاب سواد روایت راهنمای جامعی است که می‌کوشد مفهوم روایت راتعریف کند و وجوه متفاوت آن را توضیح دهد. اچ. پورتر ابوت در این کتاب می‌گوید که روایت اساساً چیست و چطور ساخته می‌شود. او به کاربردهای آن اشاره می‌کند و در مورد این مسأله بحث می‌کند که روایت بر ما چه تأثیری دارد و ما چه تأثیری بر آن داریم. پورتر با کمک مثال‌ها و نمونه‌های داستانی، نمایشی، سینمایی و تاریخی نشان می‌دهد که این مفهوم چطور به زندگی و متن‌هایی که با آن‌ها مواجهیم شکل می‌دهد.

کتاب سواد روایت از نامزدهای نهایی سی‌وهفتمین دورۀ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در بخش نقد ادبی بوده و اثر شایستۀ تقدیر شناخته شد.

فایل فهرست اصطلاحات تخصصی کتاب سواد روایت را از این‌جا دریافت کنید.

 

🔵 نسخۀ الکترونیکی این کتاب را می‌توانید از سایت‌های طاقچه، فیدیبو و کتابراه تهیه کنید.

 

 

دانلود PDF بخش‌هایی از کتاب سواد روایت

کتاب سواد روایت نوشتۀ اچ. پورتر ابوت تلاش دارد جدیدترین مباحث مربوط به روایت و تکنیک‌های روایی را به شکلی روشن و همه‌فهم توضیح دهد و نقطۀ آغازی برای آشنایی با مفاهیم تخصصی حوزۀ روایت باشد. در این کتاب چکیدۀ جامعی از آخرین دستاوردهای روایت‌پژوهی در دانشگاه‌های جهان ارائه می‌شود و می‌کوشد پاسخی برای برخی از پرسش‌های مهم بیابد؛ پرسش‌هایی همچون اینکه روایت چیست؟ چطور ساخته می‌شود؟ چه کاربردی دارد؟ بر ما چه تأثیری دارد؟ ما چه تأثیری بر روایت داریم؟ چطور به زندگی و متن‌هایی که در زندگی روزمره با آن‌ها مواجهیم شکل می‌دهد؟ و نهایتاً چگونه با تغییر رسانه یا بافت فرهنگی تغییر می‌کند؟

اچ. پورتر ابوت برای توضیح مفاهیم پیچیدۀ کتاب سواد روایت مثال‌های فراوانی از فیلم‌ها‌، نمایش‌نامه‌ها و داستان‌های شناخته‌شده می‌‌آورد و پرونده‌های قضایی پیچیده و اتفاق‌های جالب و جنجالی مباحث نظری را با زبانی ساده توضیح می‌دهد. به همین دلیل می‌توان این کتاب را مرجعی مهم برای داستان‌نویسان، قصه‌دوستان، علاقه‌مندان به تمام حوزه‌های هنری (از ادبیات، سینما، تئاتر گرفته تا نقاشی) و رسانه دانست. همینطور آن‌هایی که دوست دارند با نقش روایت در حوزۀ سیاست، جامعه‌شناسی، حقوق، روزنامه‌نگاری و تاریخ هم آشنا شوند می‌توانند از مباحث این راهنما بهره ببرند.

کتاب سواد روایت می‌کوشد هم به مباحث نظری و هم به موضوعات عمومی‌تر بپردازد و آن‌ها را تشریح کند. در همین راستا اچ. پورتر ابوت از بحث تعریف روایت، اجزاء، ویژگی‌ها و مرزهای آن شروع می‌کند و به مفاهیم بنیادینی مثل ارتباط روایت با زندگی، جهان‌شمولی روایت و ارتباط روایت و زمان می‌پردازد. او در ادامه وارد موضوعات تخصصی‌تر شده و اَبَرپیرنگ‌های فرهنگی، تفاوت بن‌مایه و مضمون و تفاوت سیَلان ذهن با تک‌گویی درونی را مورد بحث قرار می‌دهد. تفاوت داستان و ناداستان، تفاوت داستان و تاریخ، روایت‌پریشی و روایت در عرصۀ سیاست و حقوق هم از دیگر موضوعات این کتاب هستند.

کتاب سواد روایت در جایزۀ بهترین کتاب سال جمهوری اسلامیِ سال 1398 به عنوان یکی از آثار شاخص بخش نقد ادبی، مورد تقدیر قرار گرفت.

این اثر را رویا پورآذر و نیما م. اشرفی ترجمه کرده‌اند. مصاحبۀ رادیو فرهنگ با دکتر پورآذر دربارۀ کتاب را می‌توانید در این‌جا گوش کنید. همین‌طور میزگردی که با حضور این مترجم در خبرگزاری ایبنا برگزار شد را هم می‌توانید در این صفحه بخوانید.


دربارۀ مجموعۀ روایت نظری

روایت نظری نشر اطراف مجموعه کتاب‌هایی هستند که تلاش می‌کنند به مفاهیم زیربنایی و اساسی حوزۀ روایت‌شناسی بپردازند و مهم‌ترین تئوری‌هایی که در این زمینه مطرح هستند را مرور کنند؛ مسائلی مثل اینکه روایت چیست و چه نقشی در زندگی و دنیا ایفا می‌کند. کتاب‌های این دسته هم تئوریک و دانشگاهی هستند و هم به حوزه‌های بینارشته‌ای و مشترک می‌پردازند. سواد روایت، روایت و کنش جمعی و روایت و روایتگری در سینما بخشی از کتاب‌هایی هستند در قالب این مجموعه به چاپ رسیده‌اند.


دربارۀ نویسندۀ کتاب سواد روایت

اچ. پورتر ابوت (متولد 1940) محقق و استاد زبان انگلیسی دانشگاه کالیفرنیا است. او دکترایش را از دانشگاه تورنتو گرفته و بیشتر به عنوان متخصص و پژوهشگر روایت‌شناسی شناخته می‌شود. رازهای واقعی دیگر کتاب منتشر شده از این مؤلف است.

مشخصات

نویسندهاچ. پورتر ابوت
مترجمانرویا پورآذر | نیما م. اشرفی
ویراستارمحمد رضاپور
طراح جلدحمید قدسی
قطعوزیری
تعداد صفحه422
مجموعهروایت نظری
موضوع

روایت‌شناسی | نقد ادبی

شابک۹۷۸-۶۰۰-۹۸۰۱۹-۰-۹
نوبت چاپدوازدهم | 1402

فهرست کتاب

فصل اول: روایت و زندگی | 23-38
جهان‌شمولی روایت
روایت و زمان
ادراک روایی

فصل دوم: تعریف روایت | 39-64
شرط‌های لازم
قصه و گفتمان روایی
واسطه‌مندی (برساختن) قصه
رخدادهای سازنده و رخدادهای مکمل
روایتمندی

فصل سوم: مرزهای روایت | 65-84
روایتِ قاب
پیرامتن‌ها
مرزهای خارجی روایت
روایت اَبَرمتنی
این روایت است یا خودِ زندگی؟

فصل چهارم: قدرت بلاغی روایت | 85-110
درباره‌ی قدرت بلاغی روایت
علّیت
بهنجارسازی
اَبَرپی‌رنگ‌ها
قدرت بلاغی روایت در عمل

فصل پنجم: فرجام | 111-130
کشمکش یا جدال
فرجام و پایان‌بندی
فرجام، تعلیق و غافل‌گیری
فرجام در ساحت انتظارات
فرجام در ساحت پرسش‌ها
غیاب فرجام

فصل ششم: روایتگری | 131-157
توضیحی مختصر درباره‌ی تفسیر
راوی
آیا راوی همه چیز را روایت می‌کند؟
صدا
کانونمندسازی
فاصله
موثق بودن راوی
سبک غیرمستقیم آزاد
روایتگری روی صحنه و پرده

فصل هفتم: تفسیر روایت | 158-182
نویسنده‌ی نهفته
کم‌خوانی
بیش‌خوانی
شکاف‌ها
گره‌ها
تکرار: مضمون‌ها و بنمایه‌ها

فصل هشتم: سه روش تفسیر روایت | 183-202
مسأله‌ی یکپارچگی در روایت
خوانش‌های قصدگرا
خوانش‌های نشانیاب
خوانش‌های اقتباسی

فصل نهم: اقتباس از یک رسانه به رسانه‌ی دیگر | 203-233
اقتباس به‌مثابه تخریب خلاقانه
دیرش و ضرب‌آهنگ روایت
شخصیت
زبان تمثیلی
شکاف‌ها
کانونمندسازی
محدودیت‌های بازار

فصل دهم: شخصیت و «خود» در روایت | 234-256
شخصیت در برابر سیر وقایع
شخصیت‌های ساده و پیچیده
شخصیت‌ها می‌توانند واقعی باشند؟
تیپ‌ها
خودزندگینامه
نوشتن زندگی به‌مثابه کنشی اجرایی

فصل یازدهم: روایت و حقیقت | 257-284
داستان و ناداستان
از کجا بفهمیم با داستان سروکار داریم یا ناداستان؟
واقعیت تاریخی در داستان
حقیقت داستان

فصل دوازدهم: دنیاهای روایی | 285-317
فضای روایی
ذهن و دنیای داستان
دنیاهای چندگانه: روایت‌های انشعابی
دنیاهای چندگانه: روایت‌پریشی

فصل سیزدهم: پیکار روایت‌ها | 318-341
شبکه‌ی روایی
قصه‌های سایه
انگیزه و مَنِش
اَبَرپی‌رنگ‌ها و تیپ‌ها
بازبینی اَبَرپی‌رنگ‌های روایی
روایت‌های پیکارگر همه جا هستند

فصل چهاردهم: بحث‌های روایی | 342-374
درباره‌ی بحث‌های روایی
خوانش انتقادی به‌مثابه بحث روایی
دوباره فرجام
آیا به پایان فرجام رسیده‌ایم؟

ستایش‌ها و افتخارات

نامزد جایزۀ کتاب سال ۱۳۹۸


«این کتاب یک مرور ساختارمند و هوشمندانه با سازماندهی حرفه‌ای و در عین حال ساده و قابل فهم است.»

دکتر حمیدرضا شعیری، نشست نقد کتاب «سواد روایت» در شهر کتاب

«این کتاب پرسش‌های مهمی در حوزه روایت‌شناسی مطرح می‌کند که در هر فصل به آن پاسخ می‌دهد و پرسش درباره «رابطه علیت با روایت» از جمله پرسش‌های خوبی است که کمتر در کتاب‌های حوزه روایت وجود دارد و در این کتاب بحث شده است… مثال‌های این کتاب بسیار درخشان است و کتاب مفهوم روایت را به طور گسترده و در تمام حوزه‌ها می‌بیند و به فیلم و نقاشی هم وارد می شود و حتا از تبلیغات سیاسی هم غافل نمی‌ماند. جامعه نقد ادبی و نظریه در ایران نیازمند چنین آثاری است که توسط مترجم مشخص و ناشر با برنامه‌ریزی خاص در دستور کار قرار گیرد… این کتاب به پرسش‌های اساسی روایت‌شناسی پاسخ می‌دهد و به مخاطب نگاه عمیق‌تر و کلان‌تری می‌بخشد.»

دکتر امیرعلی نجومیان، نشست نقد کتاب «سواد روایت» در شهر کتاب

«سواد روایت نوشته اچ. پورتر ابوت با ترجمه‌ی خوب رویا پورآذر و نیما اشرفی کتاب بسیار خوبی است که با پس‌زمینه‌ای شناختی به روایت پرداخته است بی آنکه سراغ اصطلاحات تخصصی و تقسیم بندی‌های آکادمیک برود و همین ویژگی، کتاب را برای علاقه‌مندان غیرآکادمیک به مبحث روایت بسیار جذاب و خواندنی می‌کند. از مهم‌ترین ویژگی‌های کتاب، بنیادهای فکری شناختی در مبحث روایت است که باعث می‌شود نگاه علمی و دقیقی به مخاطبش بدهد بی آنکه او را خسته و ناامید کند از فهم مطالب علم شناخت و مغز. خواندن این کتاب را که به‌تازگی از سوی نشر اطراف به بازار آمده، به تمامی علاقمندان آکادمیک و غیرآکادمیک پیشنهاد می‌دهم.»

دکتر لیلا صادقی، میزگرد نقد و بررسی سواد روایت در ایبنا

«ابوت مخاطب و علائق‌اش را به خوبی می‌شناسد و به‌رغم شادابی متن از ساده‌سازی بیش از اندازۀ آن پرهیز می‌کند، چالش‌های پساساختگرایی را که در نظریۀ روایت وجود دارند به‌دقت و نکته‌بینی فراوان توضیح می‌دهد و می‌کوشد این نکتۀ مهم را در نگاه خواننده برجسته سازد که قرار نیست مباحث مناقشه برانگیز روایت به راحتی حل و فصل شوند.»

معمارنت

«بسیار خوب است قبل از ورود به کتاب‌های دانشگاهی و تخصصی کسی اگر می‌خواهد در حوزه روایت کار کند با این کتاب شروع کند برای اینکه یک جمع بندی، اجماع و کلیتی ساده، روان و شفاف از روایت به ما می‌دهد که ما بفهمیم در روایت با چه سر و کار داریم.»

دکتر حمیدرضا شعیری، میزگرد نقد و بررسی سواد روایت در ایبنا


شرح کامل میزگرد کتاب سواد روایت در خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با حضور چهار متخصص حوزۀ نقد ادبی را می‌توانید از این‌جا بخوانید.

یادداشت روزنامه اعتماد دربارۀ سواد روایت و کتاب‌های روایت‌پژوهی در ایران را می‌توانید از این‌جا دانلود کنید.

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “سواد روایت”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “سواد روایت”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *