آدام گاپنیک، جستارنویس آمریکایی، از آن دسته نویسندههاییست که سراغ قالبها و ژانرهای مختلف میروند و در کارنامهشان همهچیز پیدا میشود؛ از نقد هنری تا رمان کودک و خاطرهپردازی. اما خیلیها میگویند جستارهایی که برای نیویورکر نوشته و بعضی از آنها را در قالب کتاب هم منتشر کرده بهترین آثارش هستند. جستارهایی که گوپنیک در آنها با نگاه کنجکاو و تیزبینش همهچیز و همهجا را میکاود و خواننده را هم ماهرانه با خود همراه میکند. کتاب دیدار اتفاقی با دوست خیالی مجموعهای از همین جستارهاست. او در این جستارها به حوزههای گوناگون سرک میکشد و هر چیزی را بهانه میکند تا خواننده را به گشتوگذاری فکری ببرد. جستارهای گاپنیک گاهی به نقد ادبی شبیه میشوند و گاهی به خاطرهپردازی و خودزندگینامه، گاهی سراغ جغرافیای سیاسی و مطالعات فرهنگی میروند، گاهی به روانشناسی و روانکاوی فرویدی ناخنک میزنند و گاهی هم از عصر اطلاعات و اینترنت و واهمههای امروزی همراهش میگویند. اما این جستارها، با همۀ تنوع و وسعت موضوعیشان، عموماً در یک مضمون اشتراک دارند: پرداختن به دغدغهها، ترسها و اضطرابهای برآمده از زندگی شهری مدرن.
آدام گاپنیک که سالها در نیویورک و مدتی هم در پاریس زندگی کرده در خیلی از جستارهایش از تجربۀ زندگی شهری و پیامدها و دلالتهای ضمنی این تجربه برای انسان امروزی میگوید. پیامدها و دلالتهایی که حتی اگر نیویورک و پاریس را ندیده باشیم و حتی اگر در شهری بزرگ و شلوغ و پرهیاهو زندگی نکنیم، برای ما غریبه و فهمناپذیر نیستند چون همه، دستکم گاهی، سرشلوغی و هیاهوی شهری و غوغای شبکههای اجتماعی و پریشانی و اضطراب روزگارمان را تجربه کردهایم. افسون و جادوی او در کتاب دیدار اتفاقی با دوست خیالی این است که با نگاه تیزبین و جستوجوگر، دانش بهروز، ذهن تحلیلگر و ژرفاندیش و لحن گیرا و گاهی شوخش همین تجربههای آشنا، روزمره و گاهی پیشپاافتاده از زندگی معاصر انسان شهری را دستمایۀ پرداختن به مفاهیم و مضامین کلیتر، اساسیتر و جهانیتر میکند.
کتاب دیدار اتفاقی با دوست خیالی مجموعهای از نُه جستار آدام گاپنیک است که نخستین بار در نیویورکر یا در چند کتابش منتشر شدهاند. روایتهای کتاب دامنۀ موضوعی وسیعی دارند که از اینترنت و عصر اطلاعات و روانکاوی فرویدی تا پیادهروی، ارتباط تاریخ و جغرافیا، ذائقه و سلیقۀ غذایی و فرهنگی، زیباییهای فوتبال و تجربۀ یادگیری رانندگی در میانسالی را دربرمیگیرند. با وجود این پراکندگیها، بنمایۀ همۀ آنها حالوهوای زندگی مدرن و خوشیها و ناخوشیهای همراه آن است؛ بنمایهای که مثل نخ تسبیح همۀ این جستارها را به هم وصل میکند.
کتاب دیدار اتفاقی با دوست خیالی کتابی از سری جدید مجموعۀ جستار روایی است و کیوان سررشته ترجمۀ آن را بر عهده داشته است.
اگر علاقه دارید میتوانید گزیدهای از جستار اول این کتاب با عنوان «دیدار اتفاقی با دوست خیالی» را در بیکاغذ اطراف بخوانید. همینطور مصاحبه با آدام گاپنیک در همین وبلاگ منتشر شده که میتوانید آن را در اینجا بخوانید.
دربارۀ مجموعۀ جستار روایی
مجموعۀ جستار روایی نشر اطراف، بر روی ژانر ادبی جستار متمرکز میشود و میکوشد ناداستانهایی که شکل و فرم رواییتری دارند را معرفی کند. در این مجموعه، روایتهایی از نویسندگان سرتاسر دنیا -از آمریکای شمالی تا اروپای شرقی- گردآوری شده که به مضامین انسانی مختلفی اشاره میکنند. مضامین و موضوعاتی که ظاهری شخصی دارند ولی ماهیتشان جهانشمول و برای همه قابلفهم است؛ از ادبیات و وطن گرفته تا انزوا و پرسهزنی.
این مجموعه در دو سری منتشر شده: سری اول شامل 8 کتاب این هم مثالی دیگر (دیوید فاستر والاس)، اگر به خودم برگردم (والریا لوئیزلی)، البته که عصبانی هستم (دوبراوکا اوگرشیچ)، درد که کسی را نمیکشد (جاناتان فرنزن)، هیچ چیز آنجا نیست (انی دیلارد)، ماجرا فقط این نبود (زیدی اسمیت)، اگر حافظه یاری کند (جوزف برودسکی) و فقط روزهایی که مینویسم (آرتور کریستال) است.
از سری دوم هم تاکنون مجموعه جستارهای نقشههایی برای گم شدن (ربکا سولنیت)، دیدار اتفاقی با دوست خیالی (آدام گاپنیک)، به خاطره اعتمادی نیست (الیزا گبرت) و آخرین اغواگری زمین (مارینا تسوِتایوا) به انتشار رسیده است.
دربارۀ نویسندۀ کتابدیدار اتفاقی با دوست خیالی
آدام گاپنیک (Adam Gopnik) نویسنده و جستارنویس آمریکایی است که سالها در نشریۀ نیویورکر فعالیت میکرده و یکی از نویسندگان همیشگی آن بوده. گوپنیک در هر دو ژانر داستان و ناداستان مینویسد و تا کنون نه کتاب منتشر کرده است. از پاریس به ماه، از دریچهی بچهها و اول، میزِ غذا از آثار معروفتر او به شمار میروند.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.