احسان آقابابایی (متولد 1360) جامعهشناس، نویسنده و استاد دانشگاه است. او در مقطع کارشناسی در رشتۀ فیزیک تحصیل کرد ولی برای مقاطع بعدی به رشتۀ علوم اجتماعی تغییر گرایش داد و دکترای جامعهشناسیاش را از دانشگاه اصفهان گرفت. آقابابایی کمی بعدتر به عنوان استاد وارد همین دانشگاه شد و تدریس درسهای رشتۀ علوم اجتماعی را آغاز کرد. او تا به حال استاد راهنمای بیش از ده پایاننامه بوده و چندین مقالۀ علمی و پژوهشی نیز در ژورنالهای داخلی و خارجی به چاپ رسانده است. یک بار هم عنوان پژوهشگر برگزیدۀ دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان را به دست آورد.
احسان آقابابایی در حوزۀ تخصصی خود بیشتر بر روی موضوع جامعهشناسی فیلم، سینما و روایت متمرکز است و پژوهشهای متعددی در این زمینه انجام داده. گواه آن تألیف و ترجمۀ چند کتاب با موضوع تحلیل فیلم و بررسی جامعهشناختی آن است. به خاطر همین موضوع هم در سال 1397 برندۀ جایزۀ پژوهش سال سینمای ایران شد.
کتابهای احسان آقابابایی
- نگاه خیره: نظریۀ فیلم پس از لاکان، دانشگاه تهران، ۱۴۰۳
- فیلم و ایدئولوژی در ایران: دهۀ هشتاد، نشر لگا، ۱۴۰۲
- فیلم و جامعۀ ایرانی، انتشارات دانشگاه اصفهان، ۱۴۰۱
- جامعهشناسی احساسات، انتشارات دانشگاه اصفهان، ۱۳۹۶
- جامعهشناسی فیلم، جهاد دانشگاهی، ۱۳۹۶
- کاربرد پژوهش روایت به مثابۀ روش تحقیق کیفی، جهاد دانشگاهی واحد اصفهان، ۱۳۹۵
کتاب احسان آقابابایی در نشر اطراف
آدمها همیشه و مدام برای همدیگر قصه میگویند. ما در هر موقعیتی، از زندگی روزمره گرفته تا تبلیغ کسبوکار، با قصههای دیگران و همچنین قصههای خودمان سروکار داریم. چه در ارتباطات چهرهبهچهره و چه در رسانهها و فضای مجازی، ما همیشه در معرض انبوهی از قصهها هستیم. بعضی قصهها را دوست داریم، از بعضی قصهها بدمان میآید، بعضی به نظرمان تکراریاند و تعدادی هم انگار حرف تازهای دارند. سؤال مهم این است که «آیا من مصرفکنندۀ منفعل این قصهها هستم یا میتوانم تیزهوشانه ساختار مخفیشان را کشف کنم؟» یا اینکه «چطور میتوانم قصههای خودم را بهتر برای دیگران بگویم؟».
کتاب راهنمای عملی پژوهش روایی در علوم اجتماعی درست با همین قصههای واقعی سروکار دارد و نشان میدهد که چنین قصههایی به چه کارِ پژوهشگران میآیند. احسان آقابابایی، نویسندهٔ کتاب که دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان است، با استفاده از تجربههای خودش در حوزهٔ پژوهش، سعی کرده راهنمایی عملی و گامبهگام و خوشخوان برای دانشجویان، پژوهشگران و همهٔ علاقهمندان به مطالعهٔ بیشتر دربارهٔ جامعه فراهم کند. او با مثالهایی از پژوهشهای واقعی انجامشده در ایران و دیگر کشورهای جهان، فوتوفن انجام پژوهش روایی در حوزهٔ علوم اجتماعی را به زبانی ساده و در عین حال علمی و دانشگاهی شرح میدهد.
بدون دیدگاه