انی دیلارد از مهمترین نویسندگان معاصر آمریکاست که بیشتر به خاطر روحیۀ طبیعتگرایش شناخته میشود. در دنیای او طبیعت شخصیت اصلی را ایفا میکند و محور تمام اتفاقات است. این ویژگی هم در کارهای داستانی و هم در ناداستانهای او مصداق دارد. کتاب هیچ چیز آن جا نیست دربردارندۀ چند جستار اثرگذار و مهم این نویسنده است که به خاطر آنها برندۀ جایزۀ هنر جستارنویسی هم شده. دیلارد در این روایتها از مخاطبانش دعوت میکند در برابر عظمت جهان مکث و سکوت کنند تا بتوانند بهتر درکش کنند. او طبیعت را به شیوهای نامتعارف توصیف میکند؛ نه با جزئیاتش بلکه از راه تجربۀ حسی و درونی. دیلارد معتقد است به این شکل واقعیت بیرونی به شکل بهتری به درونمان وارد میشود.
جهان امروز، دنیایی شلوغ و درهم است؛ جایی پر از سروصداهای سرسام آور. یکی از مهمترین تهدیدهای این وضعیت این است که از ما را خودمان دور و وادارمان میکند به چیزهای بیاهمیتتری فکر کنیم. انی دیلارد اما در برابر این شرایط میایستد و به آن تن نمیدهد. او در جستارهای کتاب هیچ چیز آن جا نیست از مخاطبش میخواهد در خیالپردازی و تفکر همراهیاش کنند. نوشتههای او به طبیعت ارجاع میدهند و نگاهی فلسفی به آن دارد. توصیف و حسآمیزی هم به خدمت روایت درآمدهاند تا سهم حضور و کنشگری مخاطب در متن را افزایش دهند. به همین دلیل بیهیاهو و آرام، توفانی از پرسشهایی بنیادین را در ذهن خواننده به پا میکنند که بسیاری از دغدغههای روزمرۀ ما را هم در خود میبلعد؛ اینکه آیا جهل واقعاً موهبتی الهی است؟ آیا ماهیها و پروانهها و قورباغهها که آگاهی انسانی ندارند از ما خوشترند؟ آیا چنان درگیر مستند کردن زندگیمان شدهایم که خود را از تجربۀ واقعی آن محروم کردهایم؟ آیا بهرغم ماهیت خشن، بیمعنی و بیرحم طبیعت، مشاهدهی جدی و تجربهی بلافصل آن، حقایقی عمیقتر دربارهی زیبایی، معنویت، مرگ و مفهوم زندگی را برای ما به ارمغان میآورد؟
کتاب هیچ چیز آن جا نیست تجربهای منحصربهفرد دربارۀ طبیعت و صداهای گمشده در آن است. این کتاب محمد ملاعباسی ترجمه کرده است.
دربارۀ مجموعۀ جستار روایی
مجموعۀ جستار روایی نشر اطراف، بر روی ژانر ادبی جستار متمرکز میشود و میکوشد ناداستانهایی که شکل و فرم رواییتری دارند را معرفی کند. در این مجموعه، روایتهایی از نویسندگان سرتاسر دنیا -از آمریکای شمالی تا اروپای شرقی- گردآوری شده که به مضامین انسانی مختلفی اشاره میکنند. مضامین و موضوعاتی که ظاهری شخصی دارند ولی ماهیتشان جهانشمول و برای همه قابلفهم است؛ از ادبیات و وطن گرفته تا انزوا و پرسهزنی.
این مجموعه در دو سری منتشر شده: سری اول شامل 8 کتاب این هم مثالی دیگر (دیوید فاستر والاس)، اگر به خودم برگردم (والریا لوئیزلی)، البته که عصبانی هستم (دوبراوکا اوگرشیچ)، درد که کسی را نمیکشد (جاناتان فرنزن)، هیچ چیز آنجا نیست (انی دیلارد)، ماجرا فقط این نبود (زیدی اسمیت)، اگر حافظه یاری کند (جوزف برودسکی) و فقط روزهایی که مینویسم (آرتور کریستال) است.
از سری دوم هم تاکنون مجموعه جستارهای نقشههایی برای گم شدن (ربکا سولنیت)، دیدار اتفاقی با دوست خیالی (آدام گاپنیک)، به خاطره اعتمادی نیست (الیزا گبرت) و آخرین اغواگری زمین (مارینا تسوِتایوا) به انتشار رسیده است.
دربارۀ نویسندۀ کتاب هیچ چیز آن جا نیست
انی دیلارد (Annie Dillard) شاعر و نویسنده و استاد دانشگاه، در سال 1945 در آمریکا به دنیا آمد. دیلارد نویسندهای طبیعتگراست که تا حد زیادی تحت تأثیر دیوید هنری ثورو قرار دارد. بیشتر آثار این نویسنده در مورد طبیعت و بازگشت به آن است. دیلارد چندین اثر داستانی و غیرداستانی خلق کرده که مهمترین آن زائر نهر تینکر است که به خاطر آن برندۀ جایزۀ پولیتزر شده است.
کیان –
سلام و وقت بخیر
برای ترجمه و نشر این کتاب بسیار سپاسگزارم.
ترجمهای روان و روشن اثری منحصربفرد را از نوشتههای انی ویلارد بازتولید کرده است.
از خواندن صفحه به صفحه آن بسیار حقیقتاً لذت بردم. امیدوارم سایر آثار انی ویلارد را هم در آینده نزدیک به زبان فارسی بخوانیم.
موفق باشید
زهرا –
به خاطر زاویهدید منحصربهفرد نویسنده به طبیعت، و بلکه به جهان هستی، با یه کتاب خیلی خاص روبهروییم.
خیلی لذت بردم. حتما بارها و بارها میخونمش.
اگر نگاهتون به طبیعت موشکافانهست، اگر حتا اندکی مطالعات عرفان و ادیان دارید، قطعا لذت جدیدی رو تجربه میکنید با خوندنش.
ممنون از اطراف و مترجم