نازیلا ناظمی، نویسنده و پژوهشگر، در رشتههای تاریخ معاصر و تاریخ و تمدن و زبانهای باستان تحصیل کرده است. او ۵ سال در مؤسسۀ مطالعات تاریخ معاصر ایران کارشناس اسناد و پژوهشگر تاریخ معاصر بود. از بهمن ۱۳۸۹ تا سال ۱۳۹۷ هم عضو گروه نویسندگان نشریۀ دانستنیها بود. ناظمی در خلال این سالها، به عنوان کارشناس تاریخی با برنامههای تلویزیونی مانند «چرخ»، «کاروانسرا» و «موتور جستجو» همکاری داشت و همزمان در تدوین دانشنامۀ جغرافیای جهان اسلام با پژوهشکدۀ تاریخ اسلام در زمینۀ مدخلنویسی همکاری میکرد.
نازیلا ناظمی در سالهای ۱۳۹۵و ۱۳۹۶مسئول شناسایی و جمعآوری و طبقهبندی اسناد در بخش اسناد مجموعۀ تاریخی دارالفنون بود. همکاری مستمر با روزنامۀ جام جم و نشریات رشد کودکان و رشد جوان نیز در کارنامۀ این پژوهشگر دیده میشود. کتابهای نوروز ایرانیان و مردان قاجار (زندگی صدیق الدوله) نمونهای از پژوهشهای ناظمی به شمار میروند. وی در تصحیح و پژوهش نسخ خطی مانند ماثرالسلطانیه، تاریخ ذوالقرنین، رسائل مشروطیت، سیاستنامههای قاجار، روزشمار تاریخ قاجار و دو جلد تاریخ قاجاریه نیز همکاری داشته است. ناظمی در عین حال نزدیک به بیست سال است که دربارۀ اسطورههای شرقی و فرقهها و باورها و نمادهای تاریخی تحقیق میکند. کتاب نجوم ایرانی، بررسی تاریخ نجوم در ایران از اسطوره تا امروز نیز از دیگر آثار او است.
کتابهای نازیلا ناظمی در نشر اطراف
کتاب سه روز به آخر دریا
کتاب سه روز به آخر دریا (سفرنامۀ همسر عمادالملک به مکه و عتبات) جلد دوم مجموعۀ «سفرنامههای قدیمی زنان» است که نازیلا ناظمی آن را گردآوری و تدوین کرده است. این کتاب گزارش و مستندنگاری شاهزاده خانمی قاجاری است که از یکسو نوۀ فتحعلی شاه و از سوی دیگر نوۀ نادرشاه افشار است. زن نازپروردهای که کمالاتش زبانزد است و به لطف ناصرالدین شاه سر از حرمسرای حکمران طبس در میآورد و سفرش به عربستان و عراق را از همانجا آغاز میکند. جذابیت سفرنامههای زنان در این است که در کنار اتفاقات سفر، ریزهکاریها و روزمرگیها را هم ثبت کردهاند و این روایتِ جزئیات است که به ما امکان میدهد تصویر روشنتری از آن دوره داشته باشیم. در این سفرنامهها متن به زبان شفاهی نزدیکتر میشود و صراحت و جسارت زنان راوی که برخلاف دیگر سفرنامهنویسان، ترسی از مناسبات مرسوم دولتمردان وقت نداشتند، وجوه نادیدهی آن دورهی تاریخی را به ما نشان میدهد.
کتاب کارنامۀ خورش
در کتاب کارنامه خورش نادرمیرزا قاجار نحوۀ پخت معروفترین خوراکهای ایرانی زمانش، از آش تا آبگوشت را آموزش میدهد. اما تسلط او به ادبیات، تاریخ و طب دورۀ خودش و دقتش در نگارش باعث شده کتاب فراتر از دستور طبخ، نوعی تاریخنگاری نباشد؛ فرهنگنامهای از غذاهای ایرانی به همراه شرح حوادث تاریخی، خاطرات نویسنده، قصه و شعر که همه با نظمی درونی کنار هم نشستهاند. توصیفات و ابداعات زبانی برای طعمها، تاریخچۀ غذاهای محلی ایران همراه گزارش آداب و رسوم، روابط اجتماعی و خانوادگی آن دوره کاری کرده که این متن در گذر زمان همچنان خواندنی و تازه باشد.
دستور پخت پلو و چلوهای نادرمیرزا قاجار را میتوانید در اینجا بخوانید.
بدون دیدگاه