نازیلا ناظمی

نازیلا ناظمی سه روز به آخر دریا انتشارات اطرافنازیلا ناظمی کارشناس ارشد تاریخ معاصر و کارشناس ارشد تاریخ و تمدن و زبان‌های باستان است. ناظمی پس از گذراندن دو سال از مقطع دکتری به تحقیق درباره‌ی اسطوره‌ها و نمادها و پژوهش در نسخ خطی پرداخت. او ۵ سال در مؤسسه‌ی مطالعات تاریخ معاصر ایران کارشناس اسناد و پژوهشگر تاریخ معاصر بود. از بهمن ۱۳۸۹ تا سال ۱۳۹۷ ناظمی عضو گروه نویسندگان نشریه‌ی دانستنی‌ها بود. در خلال این سال‌ها، ناظمی به‌عنوان کارشناس تاریخی با برنامه‌های تلویزیونی مانند «چرخ»، «کاروانسرا» و «موتور جستجو» همکاری داشت و هم‌زمان در تدوین «دانشنامه‌ی جغرافیای جهان اسلام» با پژوهشکده‌ی تاریخ اسلام در زمینه‌ی مدخل‌نویسی همکاری می‌کرد.

نازیلا ناظمی در سال‌های ۱۳۹۵و ۱۳۹۶مسئول شناسایی و جمع‌آوری و طبقه‌بندی اسناد در بخش اسناد مجموعه‌ی تاریخی دارالفنون بود. همکاری مستمر با روزنامه‌ی جام جم و نشریات رشد کودکان و رشد جوان نیز در کارنامه‌ی ناظمی مشاهده می‌شود. کتاب‌های نوروز ایرانیان و مردان قاجار (زندگی صدیق الدوله) نمونه‌ای از پژوهش‌های ناظمی است. وی در تصحیح و پژوهش نسخ خطی مانند ماثرالسلطانیه، تاریخ ذوالقرنین، رسائل مشروطیت، سیاست‌نامه‌های قاجار، روزشمار تاریخ قاجار و دو جلد تاریخ قاجاریه نیز همکاری داشته است. وی در عین حال به‌طور منظم و نزدیک به ۱۸ سال است که درباره‌ی اسطوره‌های شرقی و فرَق و باورها و نمادهای تاریخی تحقیق می‌کند. کتاب نجوم ایرانی، بررسی تاریخ نجوم در ایران از اسطوره تا امروز، نیز از دیگر آثار نازیلا ناظمی است که هم‌اکنون مراحل نهایی چاپ را پشت سر می‌گذارد.

آثار نازیلا ناظمی در نشر اطراف:

کتاب سه روز به آخر دریا (سفرنامه‌ی همسر عمادالملک به مکه و عتبات) جلد دوم مجموعه‌ی «سفرنامه‌های قدیمی زنان» است. شاهزاده خانم قاجاری از یک‌سو نوه‌ی فتحعلی شاه است و از سوی دیگر نوه‌ی نادرشاه افشار. زن نازپرورده‌ای که کمالاتش زبانزد است و به لطف ناصرالدین شاه سر از حرمسرای حکمران طبس در می‌آورد و سفرش به عربستان و عراق را از همان‌جا آغاز می‌کند. جذابیت سفرنامه‌های زنان در این است که در کنار اتفاقات سفر، ریزه‌کاری‌ها و روزمرگی‌ها را هم ثبت کرده‌اند و این روایتِ جزئیات است که به ما امکان می‌دهد تصویر روشن‌تری از آن دوره داشته باشیم. در این سفرنامه‌ها متن به زبان شفاهی نزدیک‌تر می‌شود و صراحت و جسارت زنان راوی که برخلاف دیگر سفرنامه‌نویسان، ترسی از مناسبات مرسوم دولتمردان وقت نداشتند، وجوه نادیده‌ی آن دوره‌ی تاریخی را به ما نشان می‌دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *