آدام گاپنیک


آدام گاپنیک (Adam Gopnik)، جستارنویس آمریکایی را خیلی‌ها با جستارهایی که برای نیویوکر نوشته می‌شناسند اما او در عمر حرفه‌ای‌اش سراغ قالب‌های گوناگون دیگر هم رفته؛ از رمان کودک و خاطره‌پردازی  تا نقد هنری. گاپنیک در 24 اوت 1956 در فیلادلفیا به دنیا آمد و در مونترآل کانادا بزرگ شد. پدرش در دانشگاه استاد ادبیات انگلیسی بود و مادرش استاد زبان‌شناسی. خودش هم در مؤسسۀ هنرهای زیبای دانشگاه نیویورک تحصیل کرد. همکاری طولانی او با نیویورکر از 1986 شروع شد و جستارهایی که برای این نشریه نوشت نشان از تنوع حوزۀ علایق و تیزبینیِ نگاهش دارند. سال 1995، نیویورکر او را به پاریس فرستاد تا مدتی در این شهر بماند و جستارهایی درباره‌اش بنویسد؛ جستارهایی که بعدتر در قالب از پاریس به ماه گردآوری شدند.

آدام گاپنیک در جستارهایش نشان می‌دهد که از سرک کشیدن به حوزه‌های مختلف ترسی ندارد. او دربارۀ هر چیزی که برایش جذاب باشد می‌نویسد؛ لیبرالیسم و جهانی‌شدن، اینترنت و عصر اطلاعات، راه رفتن آدمی‌زاد، ارتباط تاریخ و جغرافیا، سرشلوغی‌های همراه با زندگی شهری مدرن، ذائقه و سلیقۀ غذایی و فرهنگی، تجربۀ روان‌کاوی فرویدی، فوتبال و زیبایی‌هایش، و حتی تجربه‌اش از یادگیری رانندگی در میان‌سالی. و در همۀ این‌ها، ترکیب وسعت دید، دانش چشمگیر و به‌روز، نگاه کنجکاو و تیزبین، ذهن تحلیلگر و لحن شوخ‌وشنگ گوپنیک باعث می‌شود خواندن حاصل کارش لذت‌بخش باشد؛ نوعی عیش مدام.

آدام گاپنیک غیر از جستار و داستان، در تئاتر هم فعالیت دارد و برای چند نمایش موزیکال شعر و لیبرتو نوشته است. او در این مسیر با هنرمندانی مثل اسکات فرانکل و دیوید شایر همکاری داشته و آثارش در سالن‌های نیویورک و لندن به روی صحنه رفته است.

کتاب‌های آدام گاپنیک

از میان کتاب‌های گوپنیک می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • پاریس به ماه، 2000 (جستار)
  • آمریکایی‌ها در پاریس، 2004 (جستار)
  • پادشاه در پنجره، 2005 (رمان کودک)
  • از دریچه‌ی بچه‌ها، 2006 (جستار)
  • گام‌هایی روی آب، 2010 (رمان)
  •  اول، میزِ غذا، 2011 (جستار)
  • هزاران شعور کوچک، 2019 (جستار)
  • کار واقعی، 2023 (جستار)

کتاب آدام گاپنیک در نشر اطراف

نشر اطراف از آدام گاپنیک مجموعه‌جستار دیدار اتفاقی با دوست خیالی را با ترجمۀ کیوان سررشته منتشر کرده؛ مجموعه‌ای از نُه جستار جذاب‌ که از نیویورکر یا یکی از سه کتاب از پاریس به ماه، از دریچۀ بچه‌ها و اول، میزِ غذا انتخاب شده‌اند و مضمون اصلی‌شان تجربۀ زندگی مدرن و خوشی‌ها و ناخوشی‌های همراه آن است. گاپنیک در این جستارها به سراغ اتفاقات پیش‌پاافتاده و سادۀ زندگی می‌رود و می‌کوشد به واسطۀ آن‌ها لایه‌های پنهان و معنای واقعی زندگی را نشان دهد. او که نویسندۀ چیره‌دستی است در این روایت‌ها به موضوعاتی متفاوتی مثل فوتبال، روانکاوی، جهانی شدن، تکنولوژی، پیاده‌روی و گرفتن گواهینامه‌ می‌پردازد و با لحنی صمیمانه و شوخ در موردشان حرف می‌‌زند. این کتاب در مجموعۀ جستار روایی اطراف قرار دارد.

مصاحبۀ آدام گوپنیک در مورد کتاب و جستارهایش را می‌توانید در این‌جا بخوانید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *