پاریس همیشه برای مردم دنیا شهر شگفتانگیزی بوده؛ شهری پیشرو، سیاسی، آزاد و البته زیبا. این موضوع در مورد ایرانیان هم صادق بوده و بسیاری از مردم از صدها سال پیش آوازۀ آن را شنیده بودند و دوست داشتند آن را از نزدیک ببینند. تقریباً از دوران قاجار بود که این مهم رخ داد و برخی از آنها توانستند به این شهر دوردست سفر کنند. کتاب پاریس از دور نمایان شد روایت و گزارش همین گروه از مسافران است؛ شاهان، رجال سیاسی، شاهزادگان و جهانگردان. در این کتاب گزارش، خاطره و روزنگاری 9 نفر از این افراد را میخوانیم که اولین مواجهۀ آنها با پاریس را نشان میدهد؛ مظفرالدین شاه، ناصرالدین شاه، حاج سیاح، حاجی پیرزاده، امین الدوله، ظهیرالدوله و حاجی پیرزاده از جمله کسانی هستند که روایتشان در این کتاب آمده است.
کتاب پاریس از دور نمایان شد فقط مستندنگاری یا خاطرهنویسی نیست، بلکه فراتر از آن از این میگوید که تصور امروزی ما از پاریس چطور شکل گرفته. وقتی این مسافران با ذوق و شوق از ترقی و آبادی این شهر و عجایبش میگفتند، تصویری در ذهن مردم شکل گرفت که بخشی از آن هنوز هم پابرجاست. چنان که یکی از این راویان اشاره میکند «هر کسی که در دنیا آمده باشد و پاریس را ندیده باشد مثل این است که هیچ در دنیا از عدم به وجود نیامده است.» علی اکبر شیروانی، گردآورندۀ کتاب، کوشیده به ریشههای همین نگاه برسد و آن را درک کند. به همین خاطر این کتاب در کنار ارزش تاریخیاش، اهمیتی جامعهشناختی هم دارد.
مصاحبۀ رادیو فرهنگ با علیاکبر شیروانی دربارۀ مجموعۀ «تماشای شهر» را میتوانید در اینجا گوش دهید.
دربارۀ مجموعۀ تماشای شهر
تماشای شهر، مجموعهای پنججلدی از نشر اطراف است که به سفرهای خارجی افراد سرشناس، دولتمردان و شاهزادگان دورۀ قاجار میپردازد و گزارش و روایت آنها از این موقعیت را بازتاب میدهد؛ چهرههایی همچون ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه، میرزا صالح، ظهیرالدوله و علویه خانم کرمانی. هر یک از کتابهای این سری به یکی از شهرهای پاریس، لندن، سن پترزبورگ، استانبول و بمبئی اختصاص دارد و در آنها بخشی از سفرنامه و خاطرات این مردان یا زنان منتشر شده است. پاریس از دور نمایان شد، قهوۀ استانبول نیکو میسوزد، آسمان لندن زیاده میبارد، سنپترزبورگ موزیکانچی دارد و بمبئی رقص الوان است عناوین کتابهای این مجموعه هستند که زیرنظر علی اکبر شیروانی جمعآوری و تدوین شدهاند.
دربارۀ گردآورندۀ کتاب پاریس از دور نمایان شد
علی اکبر شیروانی (متولد 1360) نویسنده، پژوهشگر و روزنامهنگار است. او در رشتههای علوم اجتماعی و پژوهش هنر تحصیل کرده و در دو دهۀ اخیر در چندین روزنامه و مجله حضور داشته است. شیروانی مدرس داستاننویسی و نویسندگی هم هست و کارگاههای مختلفی در این زمینه برگزار کرده. مجموعۀ پنج جلدی تماشای شهر و کتاب راه ننوشته از مهمترین آثار او به شمار میروند.
فهرست
اطلس گلدار زرد نیمرنگ | 15-36
علیخان ظهیرالدوله
پانوراما یعنی دورنما | 37-72
ناصرالدین شاه
شهره در دلفریبی و غارتگری | 73-84
میرزا عبدالرئوف
خانۀ نمرۀ دوازدهم | 85-128
حاجی پیرزاده
جاهای خیلی تماشایی | 129-138
میرزا نصرالله
خونابۀ لطیف و درختان موزون | 139-150
میرزا ابوطالب خان
حوریها با لباسهای بسیار لطیف | 151-166
حاج سیاح
یک دسته موزیکانچی | 167-188
فرخخان امینالدوله
استخوان مردههای مقدسین | 189-218
مظفرالدین شاه
ستایشها و افتخارات
«کوشش علی اکبر شیروانی توانسته موفق ظاهر شود. کتابی که تنها روایت نیست، بلکه سندی است برای سنجش برخی موارد بسیار خواص در تحقیق فرهنگ و هویت. این گونه آثار مرزهای سفرنامه را رد میکنند، با گذاشتن چند روایت از چند سفر در کنار هم که همه در طول زمانی مشخصی انجام شدهاند، فرصت قیاس شکل میگیرد، فرصت سنجش و فرصت دستبردن در روح تاریخی دو ملت.»
روزنامۀ همدلی
«واقعا کتاب خوبی بود و تاثیر بسزایی تو بررسی دید و نگاه مسئولین و مردم اون زمان نسبت به ممالک فرنگ داره؛نگاه و تفکری مملو از شیفتگی و غلبه فرهنگ غربی و عملی صرفا سرشار از تفریخ و تفرج و خوشگذرانی های بی حد و حصر و البته بدون ذره ای توجه به وضعیت مملکت و مردم؛از ناصرالدین شاه و میرزاعبدالرئوف گرفته تا مظفرالدین شاه و حاج سیاح جملگی به دنبال زرق و برق پاریس بودند،بازم گلی به جمال مظفرالدین شاه که بازدیدی هرچند نمادین و ظاهری و کوتاه از صنایع نظامی و کارخانجات پاریس داشته نه مثل ناصرالدین شاه که فقط در گشت و گذاردر باغات پاریس به سر میبرده است؛البته نباید از حق گذشت و نقد های منصفانه افرادی نظیر حاجی پیرزاده را در نظر گرفت که علاوه بر توصیف زرق و برق های پاریس کمی هم از بطن جامعه و فرهنگ مملکت فرانس هم نوشته است
در نهایت اینکه خوبه و ارزش خوندن داره،از دست ندینش و ممنون از آقای شیروانی عزیز»
«سفرنامه ای برای خوانندگان امروزی و “حیرت نامه” ای برای مسافران دیروزی
در تک تک روایت های این کتاب (و سفرنامه قبلی-لندن) به طرز مشهودی شگفتزدگی مسافران قاجاری که عموما رجال درباری هم بوده اند از شکوه ساختمانها، نظم در عبور و مرور، وقت شناسی، زیباییهای مناظر و نقاط دیدنی و …به چشم میخورد
مخصوصا در یادداشتهای مظفرالدین شاه که برخی مواقع همچون کودکی متعجب و یا دچار ذوق زدگی بسیار می شود
کتاب جالبی بود. مخصوصا از حیث مقایسه شرایط آن زمان کشورمان و ممالکی که در مجموعه تماشای شهر به آنها اشاره شده است که شاید یکی از مهمترین جنبه های مطالعه ی هر سفرنامه ای همین باشد»
«مجموعه ای از 9 سفرنامه افراد گوناگون که در زمان قاجاریه به پاریس سفرکرده اند. دو سفر نامه از این 9 عدد مربوط به ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه است. اوضاع اجتماعی و فرهنگی و شهری پاریس به خوبی به تصویر کشیده شده است.»
⭐⭐⭐⭐ Mohammad reza khorasanizadeh
«دلم برای این کتاب تنگ خواهد شد…»
⭐⭐⭐⭐ زهرا غفاری
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.