جستار یکی از ژانر به نسبت نوظهور غیرداستانی است که امروزه طرفداران خیلی زیادی پیدا کرده. خلاقیت و تنوع زیرژانرهای جستار از جمله دلایلی هستند که باعث شدهاند خیلیها به این سبک گرایش پیدا کنند و دوست داشته باشند در قالب آن بنویسند. اَدِر لارا در کتاب رها و ناهشیار مینویسم تلاش میکند خوانندۀ جستاردوست را با اصول و قواعد جستارنویسی آشنا کند. جستارنویسی به سفری اکتشافی شبیه است و نویسندۀ آن در مسیر این سفر، میکوشد راهی برای همساز کردن ناهمسازها بیابد و از دل تضادها به تشابهها برسد. لارا نشان به ما نشان میدهد که برای نوشتن در این قالب چطور باید جستوخیز بازیگوشانۀ ذهن را به شکلی معنادار و فهمپذیر روی کاغذ بیاوریم و تکهپارههای پراکنده را کنار هم بچینیم تا الگوی کلی حاکم بر آنها را بیابیم یا با ابزار کلمه، نظمی بر آنها حاکم کنیم.
ادر لارا، جستارنویس، خاطرهپرداز و مربیِ نویسندگی، در کتاب رها و ناهشیار می نویسم، سعی میکند تکنیکهای نوشتن، ویرایش و انتشار جستار را با مثالها و تمرینهایی متعدد بیاموزد و این مهارت را در ما تقویت کند. او مطالب کتابش را در قالب پنج بخش اصلی سازماندهی کرده: در دو بخش اول، لارا از اهمیت و فایدۀ نوشتن قصههای خود میگوید و شرح میدهد که چرا نویسندهای که میخواهد از خودش بنویسد باید با قواعد حرفهای و فوتوفن نویسندگی آشنا باشد تا بتواند میان تجربههای شخصی خود و تجربههای دیگران پیوندی برقرار کند. او در ادامه خواننده را با عناصر و ارکان جستار موفق و شیوۀ بهرهگیری از این عناصر برای خلق اثری متمایز و خواندنی آشنا میکند.
ادر لارا در بخش سوم کتاب رها و ناهشیار می نویسم شگردها و شیوههای سودمند جستارنویسی و خاطرهپردازی را به خواننده میآموزد. لارا به خواننده یاد میدهد که چطور خلقوخوی خاص شخصیتهای قصۀ زندگیاش را بازنمایی کند، تصاویری دقیق و سرشار از جزئیات پیش چشم خواننده بگذارد و بر مشکل رایج نویسندگانِ تازهکار رها شود. او در بخش بعدی کتاب بر خاطرهپردازی متمرکز میشود و از ضرورت طرحریزی برای خاطرهپردازی میگوید و راهنماییهایی عرضه میکند. لارا در بخش پایانی کتاب هم میکوشد خوانندۀ تازهکار را با پیچیدگیهای صنعت نشر و مسیر انتشار اثر (چه انتشار جستار شخصی در نشریهها و مطبوعات و چه انتشار خاطرهپردازی در قالب کتاب) آشنا کند، او را برای واکنش مناسب به پاسخهای مثبت و منفی احتمالی ویراستاران و ناشران آماده کند.
کتاب رها و ناهشیار می نویسم در قالب مجموعۀ جستار روایی نشر اطراف منتشر شده و الهام شوشتری زاده آن را ترجمه کرده است. سه جستار از این کتاب در بیکاغذ اطراف منتشر شده که در صورت تمایل میتوانید آنها را مطالعه کنید:«بازگویی لحظهی تغییر»، «عناصر و ساختار جستار» و «هنر توضیح شهود».
یکی از مرورهایی که بر این کتاب نوشته شده را میتوانید در اینجا مطالعه کنید.
دربارۀ مجموعۀ جستار روایی
مجموعۀ جستار روایی نشر اطراف، بر روی ژانر ادبی جستار متمرکز میشود و میکوشد ناداستانهایی که شکل و فرم رواییتری دارند را معرفی کند. در این مجموعه، روایتهایی از نویسندگان سرتاسر دنیا -از آمریکای شمالی تا اروپای شرقی- گردآوری شده که به مضامین انسانی مختلفی اشاره میکنند. مضامین و موضوعاتی که ظاهری شخصی دارند ولی ماهیتشان جهانشمول و برای همه قابلفهم است؛ از ادبیات و وطن گرفته تا انزوا و پرسهزنی.
این مجموعه در دو سری منتشر شده: سری اول شامل 8 کتاب این هم مثالی دیگر (دیوید فاستر والاس)، اگر به خودم برگردم (والریا لوئیزلی)، البته که عصبانی هستم (دوبراوکا اوگرشیچ)، درد که کسی را نمیکشد (جاناتان فرنزن)، هیچ چیز آنجا نیست (انی دیلارد)، ماجرا فقط این نبود (زیدی اسمیت)، اگر حافظه یاری کند (جوزف برودسکی) و فقط روزهایی که مینویسم (آرتور کریستال) است.
از سری دوم هم تاکنون مجموعه جستارهای نقشههایی برای گم شدن (ربکا سولنیت)، دیدار اتفاقی با دوست خیالی (آدام گاپنیک)، به خاطره اعتمادی نیست (الیزا گبرت) و آخرین اغواگری زمین (مارینا تسوِتایوا) به انتشار رسیده است.
دربارۀ نویسندۀ کتاب رها و ناهشیار می نویسم
ادر لارا (Adair Lara) (متولد 1952) نویسنده و ژورنالیست آمریکایی است که تا کنون برندۀ چندین جایزۀ روزنامهنگاری مثل جایزۀ اسوشیتد پرس و انجمن ملی ستوننویسان روزنامه شده. او سالها در سان فرانسیسکو کرونیکل قلم زده و بیش از ده کتاب منتشر کرده که اکثرشان با استقبال خیلی خوبی از سوی منتقدین و خوانندگان مواجه شدهاند. به زمین خوشآمدی مامان، میدانی که نویسندهای وقتی…، و خاطرات مامانبزرگ عنوانین برخی از آثار او هستند.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.