لیونی سندرکاک (Leonie Sandercock) طراح شهری، استاد دانشگاه و مستندساز، در سال 1949 در استرالیا متولد شده است. او دکترایش را در رشتۀ مطالعات شهری از دانشگاه ملی استرالیا در سال 1979 گرفت و تا چند سال بعد در کشورش تدریس کرد. در میانۀ دهۀ 1980 بود که به آمریکا مهاجرت کرد و تحصیلاتش را در رشتۀ فیلمنامهنویسی در دانشگاه UCLA ادامه داد. در آمریکا سندرکاک دو مسیر متفاوت را پی گرفت؛ هم فیلمنامه نوشت و هم در دانشگاه کالیفرنیا دروس رشتۀ برنامهریزی شهری و معماری را تدریس کرد.
لیونی سندرکاک کمی بعد برای ادامۀ زندگی به کانادا رفت. مواجهه با بومیان این کشور به او کمک کرد تا مسیر جدیدی را پیش بگیرد؛ نزدیکتر کردن سینما و معماری. سندرکاک در پژوهشهای متأخرش به افراد بومی توجه نشان داده و از فیلم به عنوان کاتالیزوری برای تسکین، همکاری و همکاری بین بومیان و غیربومیان استفاده میکند. مدیوم سینما همچنین توجه او را به موضوع روایت جلب کرده تا به اهمیت قصه و قصهگویی در طراحی و برنامهریزی شهری و اجرای معماری پی ببرد. موضوعی که به یکی از ایدههای پژوهشی سالهای اخیر این پژوهشگر تبدیل شده است. سندرکاک هم به خاطر فیلمهایش، هم به خاطر کارهای معماریاش و هم برای کتابهایش برندۀ جوایزی شده است.
کتابهای لیونی سندرکاک
- شهر برای فروش، 1975
- دارایی، سیاست و برنامهریزی شهری، 1990
- به سوی جهانشهر، 1998
- جهانشهر II: شهرهای چندنژادی در قرن 21، 2003
- کاوشهای چندرسانهای در برنامهریزی و سیاست شهری، 2010
کتاب لیونی سندرکاک در نشر اطراف
نشر اطراف از سندرکاک کتاب شنیدن شهر را با ترجمۀ نوید پورمحمدرضا منتشر کرده است. کتابی علمی و میانرشتهای که حوزههای متفاوت فکری، از علوم اجتماعی و سیاسی تا انسانی، را روی محور روایت به هم پیوند میدهد. جستارهای این کتاب از مهمترین آثاری هستند که در دو دهۀ گذشته در این زمینه نوشته شدهاند؛ مقالاتی که از نگاه تکبعدی و علمی صرف فاصله میگیرند و از منظری جامعتر و کلانتر، معماری و شهرسازی و طراحیهای مهندسی شهر را موشکافی میکنند. پنج مقالۀ این کتاب اهمیت گوش کردن به مردمان و ارزش تاریخ شفاهی، قصههای بومی و رخدادهای گذشتۀ شهر را در برنامهریزی و سیاستگذاری و هویتسازی آن یادآور میشوند. علاوه بر سندرکاک، جیمز تراگ مورتن، لیوِن اَمیل، رابرت آ. بیورگارد و باربارا اِکشتاین دیگر نویسندگان این اثر هستند که همگی از چهرههای سرشناس شهرسازی محسوب میشوند. آنها در جستارهایشان با مثالهایی عینی از مکانهای مختلف دنیا همه را دعوت میکنند تا به کمک مفهوم روایت و قصههای زنده نسبت خود با شهر را از نو تعریف کنند.
کتاب شنیدن شهر بخشی از مجموعۀ «روایت نظری» نشر اطراف است. سواد روایت، روایت و کنش جمعی و روایت و روایتگری در سینما از دیگر کتابهایی هستند در قالب این مجموعه به چاپ رسیدهاند.
بدون دیدگاه