حمیدرضا کیانی

لیندزی داوسون، فسلفه و رهبران کسب و کار، نشر اطراف، نفیسه مرشدزاده، اریش هلر، شاعر در دورۀ نثر، جستار

حمیدرضا کیانی، مترجم و پژوهشگر حوزۀ فلسفه، در سال ۱۳۷۰ در اصفهان به دنیا آمد. او در دانشگاه فیزیک خوانده و از دانشگاه صنعتی امیرکبیر فارغ‌التحصیل شده است. همچنین در رشتۀ فلسفهٔ هنر هم تحصیل کرده و دورۀ کارشناسی‌ارشد آن را در دانشگاه هنر گذرانده است.

حمیدرضا کیانی فعالیت پژوهشی‌اش را از سال ۱۳۹۸ و با انتشار مطلبی در مجلهٔ فرم و نقد آغاز کرد. سپس با پژوهشکدهٔ فرهنگ و هنر اسلامی مشغول به همکاری شد که حاصل این همکاری انتشار کتاب شاعر در دورهٔ نثر بود؛ مجموعه جستارهایی از اریش هلر، نویسنده و منتقد بریتانیایی. وی سابقهٔ همکاری پژوهشی با برنامه‌های تلوزیونی را دارد و کتاب زیبایی‌شناسی ابن‌خلدون را هم در نوبت چاپ دارد.

یکی از جستارهای کتاب شاعر در دورۀ نثر پیش تر در بی‌کاغذ اطراف منتشر شده بود. این مطلب را می‌توانید در این‌جا بخوانید.

کتاب حمیدرضا کیانی در نشر اطراف

لیندزی داوسون، حمیدرضا کیانی، نفیسه مرشدزاده، نشر اطراف، فلسفه کار، نیچه، مارکس، پست مدرنیسم، پرتستانیسم
وقتی سازمانی را رهبری می‌کنیم، در واقع در پی پاسخ به این پرسش فلسفی هستیم که «انسان چیست؟». لیندزی داوسون در کتاب فلسفه و رهبران کسب‌وکار تجربهٔ مدیریتی‌اش در شرکت‌هایی مثل فورد را با اندیشه‌های فلسفی در هم می‌آمیزد و مخاطبش را به سفری متفاوت می‌بَرد تا پاسخ همین سؤال را بیابد؛ سفری که از مرز میان فلسفه و کسب‌وکار می‌گذرد. او با مرور فشردۀ تاریخ کار در غرب و برخی مدل‌های سنتی مدیریتی که انسان را موجودی منفعت‌محور، پیش‌بینی‌پذیر و بی‌نیاز از تأمل می‌بینند، از ما می‌پرسد که آیا رهبریِ سازمان‌های مدرن هم با همین نگاه ممکن است؟ آیا انسان امروزی را هم می‌توان با همین اخلاق مدیریت کرد؟ اگر پاسخ منفی است، جایگزینش چه خواهد بود؟

فلسفه و رهبران کسب‌وکار از خوانندگان دعوت می‌کند با الهام از ایده‌های فلسفی، معنای کرامت انسانی را در قاب «کار» جست‌وجو کنند و مسیر یگانهٔ توسعهٔ فردی‌شان را بیابند. این چنین است که رهبران می‌توانند نگاهی تازه به انسان بیندازند. این کتاب نه کاملاً نظری است و نه ابزاری صرفاً عملی. پلی است میان اندیشه و عمل؛ جایی که مدیریت، نه‌فقط سامان دادن منابع، که تدبیر زندگی انسانی در بستر سازمان تلقی می‌شود. به عبارت بهتر، برای آن‌که رهبر خوبی باشید باید اول از همه از خود بپرسید که «چه انسانی را مدیریت می‌کنم؟»

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *