زیدی اسمیت

زیدی اسمیت، Zadie Smith، زادی اسمیت، ماجرا فقط این نبود، احسان لطفی، نشر اطراف، جستار روایی

زیدی اسمیت (Zadie Smith) (متولد ۲۸ اکتبر ۱۹۷۵ در حومۀ لندن در بریتانیا) رمان‌نویس و جستارنویس ساکن لندن و نیویورک است. اسمیت در دوران کودکی و نوجوانی‌اش به رقص و خوانندگی جاز روی آورد و بعد هر دو را کنار گذاشت تا روزنامه‌نگار شود. در نهایت اما نویسنده شد. او سال ۲۰۰۰ و در ۲۵ سالگی با اولین رمانش، دندان‌های سفید، توانست خود را به عنوان رمان‌نویسی مهم و آینده‌دار معرفی کند؛ رمانی که دربارۀ رفاقت یک بنگلادشی و یک انگلیسی و خانواده‌های آن‌ها در لندن پس از جنگ جهانی دوم است. این کتاب برندۀ جایزۀ کتاب اول گاردین و جایزۀ کتاب اول نویسنده‌های مشترک‌المنافع شد.
پس از آن زیدی اسمیت به شکل حرفه‌ای و تمام‌وقت نوسندگی را پیش گرفت. با این‌که فراز و نشیب‌هایی داشته، ولی در نهایت جایگاه خود را به عنوان رمان‌نویسی با استعداد تثبیت کرده. او حالا در دانشگاه نیویورک نویسندگی خلاق درس می‌دهد. در تمام رمان‌های اسمیت دغدغۀ نسل‌های مختلف، نژادهای مختلف و نوع زندگی آن‌ها به چشم می‌خورد. او در سال ۲۰۰۵ برای کتاب در باب زیبایی جایزۀ کتاب اورنج را برد و نامزد جایزۀ بوکر شد. اسمیت در این میان، چند مجموعه‌جستار و مجموعه‌داستان را هم دبیری کرده.
زیدی اسمیت می‌گوید برای فرار از حلقۀ بستۀ رمان‌های وقت‌گیر، به جستارنویسی می‌پردازد. دو مجموعه جستار به نام‌های تغییر دادن نظرم (۲۰۰۹) و راحت باش (۲۰۱۸) از او منتشر شده که طیف گسترده‌ای از علایق او را در بر می‌گیرند؛ از ادبیات تا خانواده، از مرور فیلم تا نقد دقیق کتاب، از خوانندۀ مورد علاقه‌اش تا پروسۀ نوشتن، از جاستین بیبر تا رولان بارت؛ اسمیت کنجکاوانه در میان موضوعات می‌چرخد، دقیق نگاه می‌کند، پر شور سؤال می‌کند تا به ردی از جواب برسد.

کتاب‌های زیدی اسمیت

تعدادی از آثار داستانی و غیرداستانی این نویسنده به این شرح هستند:

  • دندان‌های سفید، 2000 (رمان)
  • امضافروش، 2002 (رمان)
  • در باب زیبایی، 2005 (رمان)
  • مارتا و هانول، 2005 (مجموعه داستان‌های کوتاه)
  • تغییر دادن نظرم، 2009 (مجموعه جستار)
  • ان. دبلیو، 2012 (رمان)
  • زمان تاب خوردن، 2016 (رمان)
  • حصارها؛ خاطرات برگزیت، 2016 (مجموعه جستار)
  • راحت باش، ۲۰۱۸ (مجموعه جستار)
  • اتحادیۀ بزرگ، 2019 (مجموعه داستان‌های کوتاه)
  • اعلان‌ها، 2020 (مجموعه جستار)
  • همسر ویلزدن، 2021 (نمایشنامه)
  • کلاهبرداری، 2023 (رمان)

کتاب زیدی اسمیت در نشر اطراف

ماجرا فقط این نبود زیدی اسمیت جستار روایی معین فرخی احسان لطفی انتشارات اطرافنشر اطراف از زیدی اسمیت کتاب ماجرا فقط این نبود را با ترجمۀ معین فرخی و احسان لطفی به چاپ رسانده. متن‌های این جستار روایی از دو مجموعۀ موفق او انتخاب شده‌اند که در سال‌های ۲۰۰۹ و  ۲۰۱۸ منتشر شده‌اند. اسمیت به داشتن دقتی منحصربه‌فرد دربارۀ مسائل شخصی و فرهنگی و مواضع به دور از تعصبش نسبت به نژاد، مذهب و هویت فرهنگی شهرت دارد که فارغ از موضوع جستارهایش، متن‌های او را فهمیدنی و دل‌نشین می‌کند. در بررسی رخدادهای معاصر فرهنگی، اجتماعی و سیاسی همیشه ردپای پررنگی از تجربۀ شخصی‌اش به چشم می‌خورد. صمیمیت، صراحت و تیزبینی اسمیت در کنار زبان ادبی پرداخت‌شده‌اش، جستارهایش را به اوج ژورنالیسم و جستارنویسی ادبی رسانده. این نویسنده جوان با زبردستی تمام در کتاب ماجرا فقط این نبود سبکی خلق کرده که همزمان خوشایند و خردمندانه است. به گفتۀ منتقدان، جستارهای او در زمرۀ متون ادبی پروپیمان، هوشمندانه و بامزه‌ای هستند که هم برای نویسنده‌ها و هم برای خواننده‌ها موهبتی کم‌نظیر به شمار می‌آیند. آنچه اسمیت را از بسیاری از نویسندگان موفق دیگر متمایز می‌کند، بی‌پروایی و شجاعتش برای تغییر موضع و تغییر نظر است. او در بسیاری از نوشته‌هایش روایتی از تجربه‌های شخصی‌اش را با مخاطب در میان می‌گذارد تا به خودش و دیگران یادآوری کند که هیچ ‌وقت برای تغییر عقیده دیر نیست.

برای آشنایی با سبک نوشتاری و افکار زیدی اسمیت می‌توانید این مطلب را بخوانید. همین‌طور گفت‌وگوی گاردین با او را هم می‌توانید در این‌جا مطالعه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *