یکی از راههای قابلاطمینان و سادۀ ارتباط برقرار کردن با دیگران قصهگویی است. در هر سن و جایگاه و شغلی که باشیم تعریف کردن قصه و داستان کمک میکند پیوندهای انسانی راحتتر شکل بگیرند و عمیقتر شوند. آنت سیمونز در کتاب بهترین قصه گو برنده است این موضوع را به دنیای کسبوکار میبرد و به ما میآموزد که چطور از تجربههای شخصی و قصههایی که از دیگران وام گرفتهایم، استفاده کنیم تا مشتری اعتبار گفتههایمان را بپذیرد و با ما همکاری کند. سیمونز، که مشاور شرکتهای بزرگی مثل مایکروسافت و ناسا بوده، میگوید اگر در حرفهمان جایی برای ارتباطات عاطفی باز نکنیم مسیر سخت و ناهمواری پیش رویمان خواهد بود. به همین دلیل اصرار دارد که در کنار محاسبات فنی و تکنیکی، به مناسبات انسانی هم اهمیت دهیم. و قصه همان چیزی است که در این فرایند به آن نیاز داریم.
وقتی برای طرف مقابل قصه میگوییم کمکش میکنیم از میان هزاران اطلاعات و دادهای که احاطهاش کردهاند، راحتتر دست به انتخاب بزند. چه بسا گرههایی که با هیچ محاسبهای باز نمیشوند، فقط با یک قصۀ کارساز، حل و فصل شوند. قصه به کارفرما کمک میکند دیدگاهها، ارزشها، باورها و آرزوهایش را با دیگران به اشتراک بگذارد. کمک میکند مفاهیم خام رنگ و بو و زندگی و روح بگیرند. قصه رد شما را روی دادهها میگذارد و اعتماد طرف مقابل را برمیانگیزد. گویی پس از گفتن و شنیدن یک قصۀ خوب، همۀ مناسبات عوض میشود. شما و مخاطبتان دیگر مقابل هم نیستید، کنار یکدیگرید. آنت سیمونز در کتاب بهترین قصه گو برنده است تکنیکهای این مهارت را یاد میدهد و کمک میکند به یک راوی ماهر و حرفهای تبدیل شوید. کسی که با داستانهایی جذاب و پرکشش آدمهای اطرافش را تحت تأثیر قرار میدهد و به خواستههایش میرسد.
آنت سیمونز میگوید برای پیدا کردن قصهها نیازی نیست به جاهای عجیبی سر بزنیم یا چیزهای غریبی بخوانیم. حتی برای قصهگویی لزومی ندارد دنبال کسب توانایی خارقالعادهای هم رفت. همۀ ما قصهگویی بلدیم و قصههایی برای گفتن داریم. قصهها اطراف ما هستند و در زندگی روزمرۀ ما معلقاند. «قصهها در گوشه و کنار پرابهام و آشفتۀ زندگی واقعی، خانه کردهاند.» برای پیدا کردن قصۀ موردنظرمان و استفاده از آن فقط کافیست کمی دقت کنیم و شگردهای ظریفی را یاد بگیریم. کتاب بهترین قصه گو برنده است یادتان میدهد قصههایی را که دارید ولی تا به حال به آنها توجه نکرده بودید را پیدا کنید و در موقعیتهای مناسب برای دیگران تعریفشان کنید. یادتان میدهد چطور از دل زندگی روزمرهتان قصههای به دردبخور بیرون بکشید. قصههایی که اعتماد دیگران را جلب میکنند، مکالمه را تسهیل میکنند، باعث میشوند دیگران بفهمند در سر شما چه ایدهای هست و نسبت به جهان چه حسی دارید.
قصههای برنده از کجا میآیند؟
اگر بهترین قصهگو برنده است، این قصههای برنده را از کجا باید پیدا کرد و از کجا بدانیم چهطور تعریفشان کنیم؟ سیمونز میگوید برای گفتن قصههای برنده، فقط کافی است قصههایی پیدا کنیم که:
- پیام ما را منتقل کنند.
- از گفتنشان لذت میبریم.
- راجع به موقعیتهای واقعی زندگی هستند.
قصههای برنده برای شنوندهها معنا و اهمیت شخصی دارند. نکته اینجاست که فقط وقتی میتوانید انتظار داشته باشید دل و ذهن افراد مشتاقانه مجذوب شود که قصههایی پیدا کنید و بگویید که برای «شما» معنیدار باشند، یا به تعبیر سیمونز، شخصی شده باشند. اگر با تجربۀ مشترکتان (به عنوان گوینده/شنونده) پیوند عاطفی و در نتیجه شخصی برقرار کنید، آن وقت معنای مورد نظرتان در ذهن شنونده حک میشود. زمانی که این دیدگاه معنیدار در ذهن شنونده نقش ببندد، تجربیات بعدی بهتر میتوانند در جریان تفسیر قصه بیفتند.
سیمونز اعتقاد دارد حسن بزرگ قصههای شخصی این است که به راحتی آنها را به یاد میآورید چون به چشم خودتان آنها را دیدهاید. وقتی شنوندهها سؤال بپرسند، میتوانید جوابشان را بدهید. برای اینکه بتوانید به هر سؤالی راجع به یک قصه جواب بدهید، آنقدر تحقیق نیاز دارید که آن را به قصۀ خودتان تبدیل کنید. آن وقت نسخۀ شخصی شما از تجربۀ یک نفر دیگر و واکنشتان به آن، به حدی شخصی میشود که روی شنونده تأثیر بگذارد.
اصالت عمل یعنی قصهها یا عواطف شخصیتان دربارۀ قصۀ یک نفر دیگر را به اشتراک بگذارید. وقتی تجربههای شخصیتان را به اشتراک میگذارید، موقع اطلاعات دادن یا تأثیر گذاشتن بر دیگران، اعتماد شنونده را نیز جلب میکنید. سیمونز برای اینکه روند قصهگویی راحت شود و شتاب بگیرد، چهار ظرف به شما میدهد که پر از قصهاند؛ قصههایی که میگویند شما چه کسی هستید، چرا اینجایید، دیدگاهتان چیست، چه نکات آموزندهای دارید، ارزشهایتان کداماند و حس درونیتان چیست. این چهار ظرف عبارتاند از:
- زمانی که در کار خود درخشیدهاید
- زمانی که کار را خراب کردهاید
- یک مربی
- یک کتاب، یک فیلم یا یک اتفاق جدید
در هر موقعیتی میشود از این چهار منبع اصلی برای قصه پیدا کردن استفاده کرد. همینطور که مهارت قصهگوییتان را پرورش میدهید، میفهمید که منبع مورد علاقهتان کدام است و بعد دیگر روش مخصوص خودتان را خواهید داشت. ولی تا آن موقع میتوانید با این چهار ظرف شروع کنید.
کتاب بهترین قصهگو برنده است کتاب اول از مجموعۀ روایت در کسبوکار نشر اطراف است. این اثر را زهرا باختری ترجمه کرده است.
سیمونز در جستار «شش نوع داستان» به انواع داستان اشاره میکند و هر یک را به تفصیل توضیح میدهد. پیشنهاد میکنیم در کنار کتاب، این جستار را هم مطالعه کنید.
دربارۀ مجموعۀ روایت در کسبوکار
روایت در کسبوکار متشکل از کتابهایی نظری دربارۀ نقش قصهگویی در تجارت، مشاغل حرفهای و انواع کسبوکارهای مدرن است. این کتابها تلاش میکنند دانش نظری را با تجربیات عملی و کاربردی ترکیب کنند و تصویری تازه از کارکردهای روایت و قصه در مدیریت، رهبری، بازاریابی و دیگر شاخهها ارائه دهند. نشر اطراف تاکنون کتابهای بهترین قصهگو برنده است، هر برند یک قصه است و روزی روزگاری سازمانی را در قالب این سری منتشر کرده است.
دربارۀ نویسندۀ بهترین قصه گو برنده است
آنت سیمونز (Annette Simmons) نویسنده و مشاور مدیریت است. تخصص او بیشتر روانشناسی اجتماعی و توسعۀ رهبری است و در همین راستا نیز با شرکت ها و مؤسسات بزرگی همکاری داشته. سیمونز تاکنون پنج کتاب نوشته که کارخانۀ قصه و جایی امن برای حقایق خطرناک از جملۀ آنها به شمار میروند.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.