مجموعۀ «زندگی پنهان چیزهای معمولی» | به‌زودی

شیلا لایمینگ، نشر اطراف، خرید کتاب دانلود کتاب pdf، کریستوفر شابرگ، ایان بوگوست، رویا پورآذر، نفیسه مرشدزاده

مجموعۀ «زندگی پنهان چیزهای معمولی» در برگیرندۀ کتاب‌هایی کوتاه دربا‌رۀ‌ اشیا، مکان‌ها، واژه‌ها و مفاهیم بسیار عادی است، چیزهایی مثل تلویزیون، دفتر کار، گواهینامۀ رانندگی، کلمۀ اُکِی، نان، شیشه، تومور، سکوت. هر یک از کتاب‌ها با الهام از رخدادی تاریخی، متنی ادبی، روایتی شخصی، ابداعی تکنولوژیک و چیزهایی مانند این‌ها شروع می‌شود. عنوان کتاب‌ها ساده‌ و عمدتاً یکی‌دوکلمه‌ای هستند و نویسنده‌ها پس از نقطۀ‌ الهام‌بخش آغازین، در مسیر بررسی پیشینه، بازنمایی تجربه‌های شخصی و بسط مفهوم همان ابژۀ ساده و روزمره، به نکته یا نکات تأمل‌انگیزی دربارۀ موضوع کتاب می‌رسند و آن را با مخاطب در میان می‌گذارند. در همۀ‌ کتاب‌های این مجموعه که حاصل تلاش نویسندگان، هنرمندان، پژوهشگران، روزنامه‌نگاران و افرادی از حوزه‌های دیگر است، بر شفافیت و وضوح متن، خیال‌پردازی و اختصار تأکید می‌شود. «زندگی پنهان چیزهای معمولی» تصویری نو از جهان اطراف‌مان ارائه می‌دهد و قصۀ این که چگونه به جایی که هستیم رسیده‌ایم را در قالب یک «چیز» در هر «کتاب»‌ برایمان تعریف می‌کند.

این مجموعه به مدرسه‌ای می‌ماند که در هر کلاسش چیزی عادی، حتی پیش‌پاافتاده به شکلی اعجازگونه بررسی می‌شود. با تبیین پیشینۀ ابداع، درگیری‌های سیاسی، مطالب علمی، ملاحضات اجتماعی، عوامل فرهنگی و حتی اسطوره‌شناسی فرهنگ‌عامه‌ای مرتبط با آن «چیز» فهم ما از آن دقیق‌تر و عمیق‌تر می‌شود و در بسیاری موارد جایش در محور مختصات دنیایمان تغییر می‌‌کند. خرده‌داستان‌ها و جزئیات فراوانی که با نثری فهمیدنی و سرراست در اختیار مخاطب گذاشته می‌شوند، گویی به هر چیزی که پیرامون ماست جان می‌بخشند. با پیگیری کتاب‌های این مجموعه، بعید نیست روزی به جایی برسیم که با بهت و کنجکاوی به چیزی معمولی و دم‌دستی نگاه کنیم و از خودمان بپرسیم «یعنی قصۀ این چه می‌تواند باشد؟»

مجموعۀ «زندگی پنهان چیزهای معمولی» ما را تشویق می‌کند نگاهی دوباره به چیزهایی که روزانه با آن‌ها سروکار داریم بیندازیم، نه الزاماً برای درس گرفتن از آن‌ها، بلکه بیشتر برای یافتن بستری برای ژرف‌اندیشی و قصه‌گویی دربارۀ خودمان و چیزهایی که احاطه‌مان کرده‌اند. کتاب‌هایی که گرچه کوچک و سبک هستند حرف‌های بزرگ و وزینی می‌زنند.

در این مجموعۀ جستاری، ژانر فرعی، خط سیر زمانی و مرزهای پژوهشی هر کتاب را «چیزی معمولی» تعیین می‌کند. همین «چیز معمولی» وسط صحنه می‌ایستد و کل ماجرا را کارگردانی می‌کند. این «چیز معمولی» که شاید دم‌دستی، نامنتظره، خنده‌دار یا به لحاظ سیاسی «موضوع داغ روز» باشد، زندگی‌ای زیرپوستی دارد که کتاب‌های این مجموعه به دنبال بازنمایی‌اش هستند. «زندگی پنهان چیزهای معمولی» ثمرۀ تیزهوشی، نکته‌سنجی و ظرافت‌طبعی است که جایی خاص در پیوستار «رولان بارت- وِس اندرسون» دارد.

دبیران این مجموعه کریستوفر شابرگ، سرپرست برنامۀ «سواد عمومی» در دانشگاه واشینگتن و نویسندۀ کتاب‌های فراوانی مثل زندگی متنی فرودگاه‌ها (2012)، پایان فرودگاه (2015)، فرودگاه‌بودگی (2017)، رسالت ادبیات در عصر پساحقیقت (2018)، آموزش افسردگان (2021)، ماجرا: مجادله برای مرزها (2023)، و ایان بوگوست نویسنده و طراح بازی‌ (که جوایزی برجسته دریافت‌ کرده است)، استاد نمونۀ‌ دانشکدۀ هنرها و علوم، سرپرست گروه فیلم و مطالعات رسانه و استاد علوم کامپیوتر و مهندسی در دانشگاه واشینگتن است. او نیز بیش از ده‌ کتاب دارد.

از این مجموعه به‌زودی کتاب میزها و دیوارها با ترجمۀ مریم پوراسمعیل به انتشار می‌رسد. چند کتاب دیگر از این سری هم در دست ترجمه هستند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *