کتاب فراروایت در ارباب حلقهها اولین جلد از مجموعۀ «بیشتر از داستان» است که انتشارات اطراف به بازار کتاب ایران عرضه کرده. این مجموعه با هدف آشنایی گروههای مختلف مخاطب با بررسی، تحقیق و مشورت زیادی طراحی شده و کتابهای آن بهمرور به جامعۀ کتابدوستان فارسیزبان تقدیم میشود.
ارتباط با دنیای داستان و چگونگی این ارتباط نسبت مخاطب و داستان را مشخص میکند و نقش پررنگی در زندگی مخاطب دارد. فارغ از تفاوتهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی میان مخاطبان، داستان سر راه زندگی همۀ ما قرار میگیرد و ما را وادار به گفتگو با خود میکند. هویت ما در ارتباط با داستانهای خیالی و واقعی شکل میگیرد، تغییر میکند، فرو می ریزد و بازسازی میشود.
دنیای داستان نیز به همین اندازه وامدار مخاطب است. داستان از دل دنیای واقعی سر برمیآورد و بسته به خوانش کسی که روبهرویش نشسته، شکل و شمایلش تغییر میکند. خوانش مخاطب، میتواند شخصیتهای جهان داستان را از اهالی دنیای او کند و رخدادهای داستان را در ردیف ماجراهای زیستۀ زندگی او قرار دهد. مجموعۀ «بیشتر از داستان» تلاشی است برای ایجاد ارتباطی پربارتر بین داستان و همۀ کسانی که آن را میخوانند و در پی چیزی فراتر از ماجراهای داستان هستند.
دانلود فایل فهرست و مقدمهی کتاب فراروایت در ارباب حلقهها
علاقهمندان ژانرهای تخیلی از این کتاب لذت زیادی میبرند اما مخاطب اصلی کتاب، همۀ آنهایی هستند که میخواهند بدانند داستان چطور میتواند هم داستان بماند و هم حرفهای زیادی بزند. چطور نویسنده ما را به سفر میان خیال و واقعیت عادت میدهد.
کتابیسم
فهرست
سخن ناشر
فراروایت؛ آمدوشد به پشتِ صحنۀ ماجرای داستانی
آشنایی با مفاهیم نظری و کلیدواژههای مقاله
این داستان پیشتر نوشته شده بود
مقالهای دربارۀ نظریۀ روایت در ارباب حلقهها
– شبکۀ داستان
– کمرنگ کردن فاصلۀ داستان و زندگی
– مرزگذاری و مرززدایی بین خواننده و شخصیت داستانی
– تردد میان دنیای داستان و دنیای واقعی
– پینوشتها
– فهرست منابع
خلاصۀ رمان
– یاران حلقه
– دو برج
– بازگشت پادشاه
بازخورد مخاطبان

دانیال بهزادی
کوتاه و مختصر و مفید.
هستهٔ اصلی کتاب در واقع یک مقالهٔ ۵۰ صفحهایه در بررسی روشهای روایی داستان ارباب حلقهها، با تأکید رو ی نظریهٔ فراروایت. فراروایت اون روایتیه که دربارهٔ خود روایت باشه. به نوعی شکستن آگاهانهٔ دیوار چهارم. چیزی که نشون بده شخصیتها از بودنشون توی یه داستان آگاهن.
نمونههای فراروایت در ارباب حلقهها زیاده، ولی یکی از مشهودترین نمونههاش که به نظرم جالب بود، اونجایی که در آخرهای داستان، سم به فرودو چنین چیزی میگه به مضمون که این داستان برن و سیلماریلها عجب داستان خوبی بود. راستی این جامی که بانو گالادریل بهمون داد هم نورش از نور همون سیلماریلهاست؛ چه خفن! ما هم توی همون داستان هستیم ((:
Saeed Ramazany
خوشم اومد. برام همیشه جالب بوده که وقتی با یه روایت (قصه و فیلم و …) روبهرو میشم، یه لایه آگاهی بیشتر داشته باشم. مثلا بدونم چه ترفندهایی داره استفاده میشه، چه اشاراتی میشه و از این حرفا.
این کتاب کمک میکنه با ترفندهای تالکین تو ارباب حلقهها آشنا بشین. چند جا به نامههایی که فرستاده اشاره میشه و اعترافهایی که کرده. این قسمتها برام جذابتر بود.
مثلا تالکین اومده چند تا راوی برا داستانش درست کرده، بیلبو و فرودو و سم. یا اومده هی یه طوری داستان نوشته که انگار شخصیتها آگاهی دارن که تو یه قصه دارن نقشآفرینی میکنند.
Mosy
فراروایت طبق تعریف کتاب:
فراروایت، روایتی است که به خودش اشاره دارد یا به اصطلاح نظری خودارجاع است. روایتی درباره ماهیت روایت. اگر روایتی توجه خواننده را به داستانی بودن متن جلب کند یا به عمل آفرینش داستان اشاره کند، متنی فراروایی به وجود میآید.
حالا تو این کتاب اومده به ۴ جنبه مختلف فراروایی کتاب پرداخته.
۱- شبکه داستان
تو این بخش به استفاده از شگرد قاب بندی و تاثیر استفاده اش تو داستان اشاره میکنه. مثلا ما تو ارباب حلقه ها میفهمیم که کل داستان هابیت رو داشتیم در واقع از روی کتابی که بیلبو نوشته میخوندیم، و همین طور همین کتاب ارباب حلقه ها رو.
۲- کم رنگ کردن فاصله داستان و زندگی
تو این بخش میگه که داستان کتاب خیلی شبیه تاریخ میمونه و هر شخصیتی یه گذشته ای داره و خیلی اتفاق ها که تو داستان میبینیم به تاریخ قبلی سرزمین میانه اشاره داره. مثلا تو ارباب حلقه های ۱ اونجایی که فرودو تو راه ریوندل به ترول هایی برمیخوره که زمان سفر بیلبو سنگ شده بودن.
۳- مرزگذاری و مرززدایی بین خواننده و شخصیت داستانی
این بخش طولانی ترین بخش بود. و کلا به این میپرداخت که داستان، بعضی جا ها شما رو تا حد زیادی به شخصیت ها نزدیک میکنه تا باهاشون همذات پنداری کنید و بعضی وقت ها دور میکنه، تا بتونید از بالا درباره موقعیتی که شخصیت ها توش گیر افتادن تصمیم گیری کنید.
۴- تردد میان دنیای داستان و دنیای واقعی
این بخش رو خودم هم درست نفهمیدم. برید بخونید خودتون و اگه فهمیدید برا منم تعریف کنید.
به نظرم میتونید برید کتاب فروشی بشینید این کتاب رو بخونید. اونقدری طولانی نیست. :))
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.