نقطه می‌خواست فرار کند | به‌زودی در انتشارات اطراف


نقطه می‌خواست فرار کند کتابی است از هشام مطر با تصویرگری جانلوکا بوتُلو که ترجمه‌ی فارسی بتول فیروزان از آن به‌زودی در «ادامه»، بخش کودک و نوجوان نشر اطراف، منتشر می‌شود.

کتاب نقطه می‌خواست فرار کند در گروه کتاب‌های هویت یا کتاب‌های «من که هستمِ» ادبیات کودک و نوجوان قرار دارد و به بچه‌ها کمک می‌کند تا خودشان را بهتر بشناسند. کتاب‌های هویت گاهی بر عواملی مانند وطن، مدرسه، باورها و خانواده که شخصیت کودک را شکل می‌دهند، تمرکز دارند و گاهی پرسش کودکان از کیستی خود را به جست‌وجوهایی بنیادی‌تر درباره‌ی جایگاه فرد در جهان گره می‌زنند. هدف بعضی داستان‌های هویت، مثل داستان نقطه‌ای که می‌خواست فرار کند، جلب توجه مخاطبِ کودک و نوجوان به چند نکته‌ی اساسی است: اهمیتِ شناخت و پذیرش کسی که هستیم، نقش این شناخت و پذیرش در رضایت ما از خودمان و زندگی‌مان، تعدد و تنوع ویژگی‌های معرف هر فرد، امکان‌پذیریِ تغییر جایگاه خود در جهان، و نقش اساسی تجربه‌های ما در شکل‌دهی به هویت‌مان.

این کتاب، با زبانی ساده و شیرین و تصاویری جذاب، ماجرای نقطه‌ای را که در جست‌وجوی جای خود در جهان است، تعریف می‌کند. نقطه‌ی این کتاب به سبب نارضایتی از جایگاهش، از مکان همیشگی‌اش فرار می‌کند. او از واقعیت دلزده و بیزار است و می‌خواهد خودش انتخاب کند چه باشد اما احساسات و افکارش برای خودش هم معمایی پیچیده‌اند. او به دوردست‌ها سفر می‌کند و خود را در جایگاه‌های مختلفی قرار می‌دهد و بالاخره به کشفی رضایت‌بخش‌ می‌رسد.

مخاطب اصلی‌ کتابِ نقطه می‌خواست فرار کند کودکان و نوجوانان هستند اما پرسش‌های بنیادینش درباره‌ی کیستی فرد و جایش در جهان، بی‌تردید مخاطب بزرگسال را نیز نشانه می‌گیرند. متن و تصاویر مینمالیستی کتابْ عرصه‌ای گسترده در ذهن خواننده می‌گشایند تا به زیربنایی‌‌ترین و ذاتی‌ترین معماهای وجودی خود بیندیشد و پابه‌پای دنیای آرام‌تر و خلوت‌تر کودک به پاسخ سرراست و تأمل‌انگیز او فکر کند.

شاید همه‌ی ما، آن لحظه که بار سنگین واقعیت بر سرمان آوار می‌شود، به تردیدهای همیشگی‌مان درباره‌ی کیستی و چیستی خود فکر کنیم. خوانندگان این کتاب همراه نقطه می‌شوند، لابه‌لای صفحه‌ها و تصاویر و کلمات و حروف گم می‌شوند و به جهان خیالی داستان سرک می‌کشند. سفر همراه نقطه در دنیای کودکی و دیدار با خودِ کودکِ ما بزرگسالان می‌تواند فرصتی دیگر برایمان فراهم کند تا به پرسش‌های همیشگی‌‌مان درباره‌‌ی هویت پاسخی نو بدهیم. حروف، کلمات، خطوط و نقطه‌های بی‌شماری که تصاویر خیال‌انگیز کتاب را می‌سازند به سادگی تمام دست مخاطب را می‌گیرند و او را به گشت و گذاری سرخوشانه در دنیای خیالی و پرشور کودکی می‌برند تا شاید همراه نقطه‌ی کتاب به کشفی نو درباره‌ی خودش دست یابد یا در پایان به این نکته برسد که جواب‌هایی که در کودکی یافته،‌ هنوز برایش رضایت‌بخش‌ترند.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *