در خاطرات خیلی از ما یک سومشخصِ پنهان هست که بخش زیادی از نسبت امروزمان با محرم و عاشورا را مدیون اوییم. سومشخصهای پنهان گاهی مادربزرگ و پدر و پدربزرگاند، گاهی استاد و غریبهای رهگذر. معمولاً شخصیتِ پیچیده، فن بیان قوی یا توانایی منحصربهفردی ندارند، فقط ارادتی واقعی دارند و مهارت و شگردشان همین صداقتشان است. تنها ویژگی خارقالعادهی آنها این است که سومشخصِ عاشقاند. شاید در هیاهوی روزمرگی میزان دلبستگی و حرارتی که به ما منتقل کردهاند و عمق تأثیرشان در زندگیمان را فراموش کرده باشیم ولی وقت نوشتن متنی دربارهی ارتباط خودمان با روضه و عزا خاطرات این اثرگذارانِ بیادعا برمیگردد و علاقه و نشانههایی که در ما جا گذاشتهاند، متن را پر میکند. شاید به خاطر همین است که بیشتر روایتهای کتابی که در دست دارید ماجرای سرایتِ دلبستگی است و قصهی دستبهدستشدنِ سرسپردگی.
در کتاب زان تشنگان بیست و چهار نفر از اتفاقها و سومشخصهایی نوشتهاند که نسبت آنها را با رخداد سال 61 هجری تغییر دادهاند. بیست و چهار نفر از تجربههایی نوشتهاند که در دل این سنت عزا و در همین کوچهها و تکیهها شکل گرفته و دریافت و برداشت تازه با خودش آورده. بیست و چهار نفر گزارشی صادقانه و عینی دادهاند از رویدادهایی که در همین روزها اتفاق افتاده ولی روح آن حماسه و غم دیرین در آن جاری است.
دانلود فایل شناسنامه، فهرست و پیشگفتار کتاب زان تشنگان
زان تشنگان کتاب سوم از مجموعهی «کآشوب» انتشارات اطراف است؛ مجموعهای که بنا دارد اگر خدا بخواهد هر سال از منظری دیگر و آدمهایی دیگر به حال و هوای امروز ما و روضهها نگاه کند.
عادت شیعه به ثبت عاشورا در شکل موزون و در قالب شعر بوده است. ما اغلب ارتباط خودمان با این حماسه را منظوم شرح کردهایم و روایتِِ منثور و قصه کمتر به این آستان عرضه شدهاند. امیدواریم مجموعهی کآشوب راهی باشد که نثر فارسی فرصت از دسترفتهی خودش را بازیابد و همراه شعر و نوحه به درگاه این واقعه پیشکش شود.
نویسندگان به ترتیب حروف الفبا:
مصطفی اصانلوی، سلمان باهنر، مونا تاروردی، مهدی ترابی، زینب توقع همدانی، دریا چوبین، احمد داوری، روحالله رجایی، محمدعلی سلطانمرادی، مهدی شادمانی، حامد شکیبانیا، مرجان صادقی، رضا صیادی، محمدصمدی، محمد طاهریزاده، فاطمه طهرانی، محمدعلی فارسی، محمدحسین فروغی، مریم گریوانی، مینو لعل روشن، سید احمد مدقق، محمد ملاعباسی، احسان ناظم بکایی، فاطمه نقوی
آثاری همانند این اثر که در درون خود لایههایی از زندگی اجتماعی و فردی روایان خود را بازخوانی میکنند و مخاطبانی پر و پاقرص و تحلیلگر نیز دارند بدون شک کانونهای مهمی برای کشف، ایجاد و تحلیل رفتارهای فری و اجتماعی حول و حوش موضوع خود به شمار میروند. به راستی از یک کتاب چیزی بیش از این انتظار میرود؟
حمید نورشمسی، خبرگزاری مهر
خواندن این سه کتاب که مجموعهای از چند ده روایت شخصی خوشقلم و خوشخوان از بعدِ عاطفی تجربهی محرم و صفر است برای فهم ژرفا و قدرت این تجربهها بیشتر به شما کمک میکند.
در زان تشنگان مسئله جالب تنوع مکان ها و شهرهایی بود که رخدادها در آن ها اتفاق افتاده بودند. از افغانستان و بوسنی و چین تا یزد و خراسان و خرم آباد و شاهرود و تهران.
به معنای واقعی کلمه از خواندن ش لذت بردم. در مترو و دانشگاه و محل کار، زمانی که طول می کشید تاکسی پر شود و حرکت کند، آن قسمت های سخنرانی هیئت که نمی خواستم با تمام حواسم گوش دهم و … هر لحظه و هرجا که می خواندم ش، آن جا می شد مجلس روضه.
یه دونه جمله توی یکی از روایتای این کتاب وجود داشت که به حـــدی دلبری بود که با همون یک خط یک ساعت گریه میکردم و همون یک جمله برای من کافیه تا عاشق این کتاب باشم.
هر کی توی هر روایتی با هر جملهای دلش رفت نوش جووونش.مجموعه کآشوب همسفر و همسفرهی روزها و شبهای دههی اول محرم من شده است… این مجموعه بیشتر از هر چیزی کمک کرده نسبت من با خودم در مجالس اباعبدالله عوض شود، با خودم مهربانتر شدهام، فکر نمیکنم یک درست مطلق هست که هرکسی پای هر روضهای باید دلش بشکند، فهمیدهم مهم همین است که هویت من با این ماجرا گره خورده اما هیچوقت حواسم نبوده به نقش آن در چیزی که امروز هستم.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.